Foto: Depophotos


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sempatisiyle bilinen Ortadoğu ve Arap dünyasının en etkin gazetecilerinden Cemal Kaşukî (Cemal Kaşıkçı) bu kez Erdoğan’a yönelik sert eleştiriyle gündeme geldi. Suudi kraliyet ailesine yakınlığıyla da bilinen Kaşıkçı, Twitter hesabından Erdoğan'ı, "Yalancı mum" diye eleştirince Arap medyasında büyük yankı buldu.

ERDOĞAN'IN DESTEKÇİSİYDİ

Suudi Arabistan'ın önde gelen medya kuruluşlarından El-Arab'ın Genel Yayın Yönetmeni ve Kral'a yakınlığıyla bilinen Cemal Kaşıkçı, Erdoğan'ın Ortadoğu'daki yakın destekçilerindendi. Daha önce Erdoğan’la bizzat görüşen Kaşıkçı, Twitter hesabından Cumhurbaşkanı'na "Acz sahibi, yalancı mum, dış güçlerin komplocusu" şeklinde ithamlarda bulundu.

"ARAP ÜLKELERİNE KOMPLO KURANLARIN OYUNCUSU"

Erdoğan'ın son dönemdeki dış politikasını eleştiren Kaşıkçı, Cumhurbaşkanı’nın, Arap ülkelerine komplo kuranların oyuncusu olduğunu iddia etti. Erdoğan'ın hangi ülkelerin komplocusu olduğu iddiası konusunda ise Kaşıkçı'nın, Twitter'da yayınlandığı yazılardan, İran'ı kastettiği anlaşıldı.

Araplar arasında, 'yalancı mum' deyimi 'yanıp sönen sahte ışık' anlamında kullanılıyor. Ortadoğu'nun en etkili gazeteci ve yazarlarından gösterilen Cemal Kaşıkçı’nın, Türkiye'de hem Erdoğan hem de Erdoğan'ın çevresindeki birçok isimle yakın dostluğu bulunuyordu. Kaşıkçı halen Twitter hesabından Erdoğan ve çevresiyle çektirdiği fotoğrafları paylaşmaya devam ediyor.

Öte yandan Ortadoğu'nun en etkili basın yayın kuruluşları arasında gösterilen Suud merkezli Şuruk, El-Hayat, El-Arab, Birleşik Arap Emrilikleri menşeli Sky News Arabi, Mısır'dan yayın yapan El-Vatan gibi medya organları, Kaşıkçı'nın attığı tweetlerle birlikte Erdoğan yönetiminin IŞİD'e yardım ettiğini savunan dosya haberlerini sitelerinde okurlarıyla paylaşmaya devam ediyor.

İSPANYOL DİKTATÖR GENERAL FRANCO'YA BENZETTİLER

Kaşıkçı'nın Ortadoğu'da en fazla okunan ve Suudi Arabistan'ın önde gelen gazetelerinden El-Hayat yazarlarından Semir Saadevi'nin, "Erdoğan düşerken" başlıklı makalesini sosyal medya hesabından takipçileriyle paylaşması da dikkat çekti. Saadevi, yazdığı makalede Erdoğan'ın Türkiye'de muhalif parti ve medyaya baskı uyguladığına ve milliyetçiliği de kullanarak toplumu ayrıştırdığına değinmişti.

Saadevi ayrıca Erdoğan'ı, İspanya'yı diktatörlükle yöneten General Franco'ya benzetmişti. Suudi Arabistanlı ünlü yazar Saadevi, Franco'nun iç karışıklık çıkararak ülke yönetimi ve kurumların tamamını ele geçirdiğini ve bunu yaparken de milliyetçi söylemleri kullandığını aktarmıştı. Saadevi, Erdoğan'ın da aynı söylemleri kullanarak Türkiye'de başbakanlık dahil her kurumu kendisinin yönetmek istediğini yazmıştı.

CİHAN



FT:

FT: "İktidar olma çabasının yüksek bedeli"