Uzakdoğu'nun saygın gazeteleri arasında yer alan SCMP, internet sitesinden yayımladığı başyazıda, Rusya'ya ait bir SU-24'ün Türkiye tarafından düşürülmesinin ardından yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

'ANLAŞMAZLIK HAVA SAHASI İHLALİNDEN DAHA KARMAŞIK'


SCMP, "Çin, Türk-Rus geriliminde kenarda kalacak" başlıklı yazısında, Pekin'in Moskova'yla yakın bağlarına rağmen arabulucu rol oynama isteği duymayacağı öne sürerken, anlaşmazlığın hava sahası ihlalinden çok daha karmaşık olduğuna dikkat çekti.

Gazeteye konuşan Pekin Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Uzmanı Jia Qingguo, Çin hükümetinin "laftan öteye geçmeyeceği" tahminde bulunurken, "Çin, iki tarafı da itidali korumaya ve ihtilafları müzakere yoluyla gidermeye teşvik edecektir. Pekin başkalarının anlaşmazlıklarıyla alakadar değil" dedi. Ankara ve Moskova'nın olaya ilişkin farklı hikayeler sunduklarına dikkat çeken Jia, iki ülke çekişmesinin hava sahası ihlalinden çok daha karmaşık olduğunu da kaydetti.

KRİZ UZAKLARDA; RUSYA'NIN ÇİN'E İHTİYACI YOK


SCMP'un görüş aldığı Şanghay Sosyal Bilimler Akademisi Rusya Araştırmaları Uzmanı Zhang Jianrong ise, Rusya'nın bu olaydan istifade edip Suriye topraklarına hava savunma sistemi yerleştirebileceğini ifade etti. Zhang, Çin'in Moskova ile Ankara arasındaki gerilime karışıp karışmayacağı hususunda ise, "Suriye'deki kriz uzaklarda. Üstelik, Rus ordusunun esasen Çin kuvvetlerine ihtiyacı da yok" sözlerini kullandı.

PEKİN'DEN RUSYA VE TÜRKİYE'YE İTİDAL ÇAĞRISI


Öte yandan, Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Ley, Rusya ve Türkiye’ye itidal çağrısında bulundu. Basın toplantısından sonra Cihan Haber Ajansı muhabirinin düşürülen Rusya uçağı ile ilgili sorusu üzerine Sözcü Hong, tarafların sorunu tırmandıracak, gerginliği arttıracak hareketlerden kaçınmaları gerektiğini söyledi.

DHA/CİHAN