Makaleye eşlik eden karikatürde IŞİD'e ait bir el Türk Bayrağı'na hançer saplıyor.


Makaleye eşlik eden karikatürde IŞİD'e ait bir el Türk Bayrağı'na hançer saplıyor.

The Japan Times gazetesinde yer alan makale Recep Tayyip Erdoğan'ın 7 Haziran genel seçimlerinde AKP'nin yaşadığı hezimet sonrasında “savaş stratejisi” uygulamaya başladığını ancak 1 Kasım seçimlerinde bu hezimetin daha da büyüyebileceğini yazdı.

Gywenne Dyer imzalı yazı Ankara Katliamı'nın da Erdoğan'ın “kaos stratejisi”ne hizmet ettiğini iddia ediyor.

“Kim yaptı? Başbakan Davutoğlu 3 ihtimal olabileceğini söyledi. Ayrılıkçı Kürt örgütü PKK; kim olduğu belirsiz aşırılıkçı solcular; ya da IŞİD. Yürüyüşü düzenleyen Kürt hakları yanlısı HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş dördüncü bir ihtimal olduğunu söyledi. Recep Tayyip Erdoğan ve AKP'nin çıkarlarına hizmet eden birileri... Katliam kesinlikle Erdoğan'ın meclisin çoğunluğunu elde etmek istediği, 1 Kasım seçimlerinden önce korku ve facia ortamı yaratma stratejisine hizmet etti,” diyen Dyer ancak AKP'nin bizatihi böyle bir saldırıda bulunmayacağını, işaretlerin IŞİD'i gösterdiğini ekliyor.

Saldırıyı PKK'nın gerçekleştirmiş olma ihtimali hakkında ise yazar "mitingde öldürülenlerin büyük kısmının Kürt olduğunu" ve “seküler bir örgüt olan PKK'nın intihar saldırısı yapmasının mümkün olmadığını” iddia ediyor.

Erdoğan'ın "son derece dindar bir Sünni Müslüman" olduğunu ve "Şii, Alevi olan Beşar Esad'ı devirmek istediğini" yazan gazete, Erdoğan'ın "Sunni oldukları sürece Esad'ın muhaliflerinin kim olduğunu umarsamadığını" ve ayrıca "Türkiye sınırına yakın bir Kürt devleti istemediğini bunun için de Suriyeli Kürtler'e karşı IŞİD'i desteklediğini" iddia etti.

“Ancak 7 Haziran yenilgisinden sonra öncelikleri değişti, şimdi kendi gücü tehlikede. İktidarını korumak içinse krize ihtiyacı var hatta savaşa...”

HDP'nin meclise girmesinin meclisteki sandalye aritmetiğini değiştirerek Erdoğan'ın “süper güçlerle donatılmış” cumhurbaşkanı ya da başkan olmasını engellediğini yazan gazete.

Dindar Kürlterin ve laik, liberal Türklerin bir kısmının HDP'ye desteğinin sürdüğünü ve artacağını iddia etti.

Makale “Erdoğan yeniliyor ve bunu tamamen hak ediyor,” şeklinde son buluyor.