Japonya'daki Kyoto ve Kyushu Üniversiteleri'nden bilim insanları, dünyanın en güzel ve en merak edilen doğa olaylarından biri olan 'dans eden kutup ışıkları'na neyin neden olabileceğini bulduklarını açıkladı. Araştırmada, Dünya'nın kutuplardaki manyetik alanı ve Güneş plazmasının etkileşimini modellemek üzere bir bilgisayar simülasyonu kullanıldı.

Foto: Shutterstock


Kutupların üzerinde her zaman hafif de olsa görülebilen kuzey ışıklarıyla ilgili en yaygın söylem, güneş ışıklarıyla ilgili bir kırılma yaşandığı yönünde: Kuzey ve Güney'den gelen ışıklar, parlak ışınlı ve hareket halinde bir aydınlatma yaratıyor.

Foto: Shutterstock


Bu zaten Dünya'nın manyetik alanı ve Güneş'in plazması arasındaki etkileşimin sonucu olarak bilinen bir şeydi ancak ilk defa bu fenomenin nasıl meydana geldiği ile ilgili mantıklı ve tutarlı bir açıklama yapılıyor.

Foto: Shutterstock


Güneş rüzgarları, Dünya'ya yaklaştığında ve gezegenin manyetik alanı uzaya yeniden bağlandığında, Dünya'ya yakın kutup bölgelerinde toplanıyor. Yeniden bağlanma, manyetik enerjinin kinetik enerji, termal enerji ve parçacık hızına dönüştüğü bir süreç.

Foto: Shutterstock


Kyoto-Kyushu takımı, bunun Dünya'nın manyetosfer dönüşü sırasında plazmalar oluşturduğunu, böylece kutup bölgelerinde ani bir elektrik akımının oluştuğunu ortaya koydu.

Foto: Shutterstock


Elektrik akımında meydana gelen taşma, atmosferin yukarısında ayrı ayrı elektrik alanları oluşturuyor ve bu da alçak irtifada plazmalar meydana gelmesini sağlıyor. Güneş plazmasındaki taşmalar da, gökyüzünde beliren ışıkları ortaya çıkarıyor.