Foto: Shutterstock


Norveç Kilisesi piskoposları tarafından yapılan basın açıklamasına göre, kiliselerde eşcinsel evliliklerin gerçekleşmesi onaylandı. Kilise meclisindeki oylama bu hafta gerçekleştirilmişti. Birçok dini organizasyonda olduğu gibi, rahipler ve diğer kilise üyeleri evliliklerde görev alıp almayacaklarına kendileri karar verebilecek.

Foto: Shutterstock


Eşcinsel evliliklerin onaylanması için mücadele veren organizasyon Åpen folkekirke, konunun tartışılmasını sağlayarak kararda ciddi bir rol üstlenmiş oldu. Organizasyon lideri Sturla Stålsett ise bu gelişmenin tarihi bir önem taşıdığını belirtti.

Foto: Shutterstock


Norveç 2008 yılında eşcinsel evliliği yasallaştırmış, geçtiğimiz yıl Başbakan Erna Solberg kiliselerdeki evlilikleri desteklediğini belirtmişti. Bu senenin başında ise Norveç hükümeti, çocuklar da dahil olmak üzere, cinsel kimliğin yasal olarak değiştirilebilmesini talep etmişti.

Foto: Shutterstock

REFERANDUMLA KABUL EDEN İLK ÜLKE


Geçtiğimiz mayıs ayında ise İrlanda’da halk oylamasına sunulan eşcinsel evlilik, yüzde 38 hayır oyuna karşın yüzde 62 evet oyu ile onaylanmıştı. İrlanda bu oylamayla eşcinsel evliliği referandum sonucu kabul eden ilk ülke olarak tarihe geçmişti.

Foto: Shutterstock


İrlanda hükümeti, Evlilik Eşitliği Yasası gereğince eşcinsel evliliğin en kısa zamanda yürürlüğe gireceğini belirtirken, Parlamento karara dair resmi yürütmelerin süreci uzatabileceğinin altını çizdi. İrlanda Senatosu’nun kanun teklifini kabul etmesinin ardından adalet bakanının da onayıyla önümüzdeki iki hafta içinde ilk evliliklerin gerçekleşmesi bekleniyor, 2015 yılının sonuna kadar yasa ülke genelinde geçerli olacak.