Rekor sıcaklıkların 800'den fazla can aldığı Pakistan'da, uzun yıllardır müftülük yapan kıdemli din adamı Muhammed Naeem, ülkede yaşayan Müslümanlara ilginç bir fetva verdi.

Naeem Pakistan'da yaşayan ve aşırı sıcaklara maruz kalan Müslümanların, yaz ayına denk gelen Ramazan ibadetini erteleyebileceklerini bildirdi.



Nemle birlikte hissedilen sıcaklıkların 45 dereceye kadar yükseldiği Pakistan'ın en büyük kentlerinden Karaçi ve civarında, insanların yollarda düşüp öldüğü bildiriliyor.


"ORUCUNUZU ERTELEYEBİLİRSİNİZ"


ABD'li yayın kuruluşu NBC'ye açıklama yapan 50 yaşındaki Pakistanlı müftü, "Eğer doktorlar sıcaklara bağlı olarak hayatınızın tehlikede olduğunu ve oruçla birlikte sağlık durumunuzun kötüleştiğini söylüyorsa oruç tutmayabilirsiniz ya da (kaza ederek) erteleyebilirsiniz" şeklinde konuştu.


"İSTİSNALAR KAİDEYİ BOZMAZ"


Karaçi'nin en büyük medresesi Jamia Binoria Aalimiyah'ın da başkanlığını yürüten Naeem, "Vücudunuzun sıcağa verdiği tepkiye ve sağlık durumunuza göre oruç tutmamakta özgürsünüz. Ancak tabi ki sağlık durumu iyi olanlar buna dahil değil" dedi.


"ŞERİAT ZORUNLU OLDUĞUNDA DOMUZ ETİ YEMEYE BİLE İZİN VERİYOR"


Fetvasının muhafazakar kesimlerce tepki görebileceği sorusu üzerine Naeem, "Şeriat, eğer hayatınız tehlikedeyse ve yemek yemeden bunu gerçekleştiremiyorsanız domuz eti yemenize bile izin veriyor. Bu durumda ilaç kullanıyorsanız ya da kronik bir hastalığınız varsa oruç tutmayabilirsiniz" ifadelerini kullandı.


ÖLÜMLER ÖĞLE SAATLERİNDE TAVAN YAPIYOR


Bölgede görev yapan gönüllü ambulans şoförlerinden Ramzan Chippa, sabah saatlerinde öğle saatlerine göre daha az vaka olduğunu, ancak öğle saatlerinde açlık ve sıcağa bağlı bayılmalar ile ölüm vakalarının tavan yaptığını bildirdi.



Chippa, son 5 gündür tüm görevinin morga sevk yapmak olduğunu ve defin işlemi olduğunu, ailelerin mezarlarda defin yeri için tartışmalar yaşadığını belirtti.

Hastane yetkililerinin verdiği bilgiye göre, Pakistan'da aşırı sıcak dalgasının yol açtığı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı bini geçti ve sıcak çarpması nedeniyle 3 bin kişi hastanelerde tedavi altında bulunuyor.


"İNSANLAR SOKAKLARDA DÜŞÜYOR"


Pakistan'ın Karaçi kentinde, 300 ambulansın bulunduğu bir filo hizmet veriyor.

Chippa, insanların cadde ve sokaklarda birden düşerek hayatını kaybettiğini söyledi.

Aşırı sıcaklar sadece insanları değil, hayvanları da telef ediyor. Karaçi hayvanat bahçesi müdürü Muhammed Faeem Khan, şimdiye dek 2 tavuskuşu, 2 maymun, 1 geyik ve 1 sırtlanın sıcaklara bağlı olarak hayatını kaybettiğini bildirdi.


"24 SAAT İÇİNDE YAĞMUR YAĞMASI BEKLENİYOR"


Bölgede 24 saat içinde, Muson yağmurlarının yağması bekleniyor.

Ülkede son 10 yılın en sıcak günlerinin yaşandığını belirten meteoroloji yetkilileri, beklenen muson yağmurlarının gelecek günlerde az da olsa ülkeye bir rahatlatma getireceğini belirtiyor. Yetkililer, yine de sıcaklıkların yüksek değerlerde seyretmeye devam edeceğini öngörüyor.


SICAKLAR HİNDİSTAN'DA DA CAN ALIYOR


Hindistan'da da geçen ay 2 bin 200 kişi aşırı sıcakların neden olduğu hastalıklardan hayatını kaybetti. Ülkenin bazı bölgelerinde sıcaklıklar 50 dereceye ulaşmıştı.

Araştırmalara göre, Hindistan'da 2004-2013 yıllarında sıcak çarpması nedeniyle gerçekleşen ölümler yüzde 61 oranında artış gösterdi. Ülke genelinde son on yılda aşırı sıcaklar nedeniyle 9 bin 734 kişi yaşamını yitirdi.



Dünya Meteoroloji Örgütü verilerine göre, 2010 yılının Temmuz ve Ağustos aylarında Rusya'da 38 dereceyi bulan sıcaklıklar nedeniyle 55 bin kişi hayatını kaybetmişti. 2003 ve 2010 yazları Avrupa kıtasında son 500 yılın en sıcak yazları olarak kayda geçmiş, 2003 yılında Avrupa'yı etkileyen aşırı sıcaklarda 66 bin kişi ölmüştü.


SICAK ÇARPMASI NEDİR?


Sıcak çarpması, ortam sıcaklığının yüksek seviyelere ulaşması ve uzun süre doğrudan güneş ışınlarına maruz kalınması sonucu görülüyor. Vücut sıcaklığının çevresel etkenler nedeniyle 41 dereceyi aşması, dokuların hasar görmesine, metabolik tepkilerin sekteye uğramasına yol açıyor. Sıcak çarpması, kişinin bilincini yitirmesine, tedavi edilmemesi durumunda da ölüme ya da kalıcı sorunlara neden oluyor.

Çeviri: Seda TÜRKOĞLU