Rusya Savunma Bakanlığı Türkiye'nin Rus savaş uçağını düşürmesini dostane olmayan bir tutum olarak gördüğünü belirterek, benzer olaylarda verilecek karşılık konusunda bir paket üzerinde çalıştıklarını bildirdi.

NOTA VERİLDİ

Açıklamada, Türk askeri ataşesine resmi protesto notası verildiği belirtildi.

ASKERİ İLİŞKİLER DONDURULDU

Rusya Savunma Bakanlığı, Türk savaş uçaklarının Suriye hava sahasını ihlal ettiğini öne sürdü.

Rus Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Suriye'deki Hmeimim Üssü'ndeki radar kayıtlarına göre Suriye hava sahasının "saldırgan Türk uçakları tarafından ihlal edildiği" belirti. Açıklamada Türkiye ile askeri ilişkilerin durdurulduğu belirtildi.

Açıklamada ayrıca bugün düşürülen Rus uçağının pilotlarının akıbeti konusunda da bilgi verildi. Bakanlık, pilotlardan birinin paraşütle havada olduğu sırada yerden açılan ateş sonucu öldürüldüğünü doğruladı.

FEDERASYON KONSEYİNDEN FLAŞ TEKLİF!

Rusya parlamentosu üst kanadı Federasyon Konseyi Uluslararası İlişkiler Komisyonu Başkanı Konstantin Kosaçev, düşürülen Rus savaş uçağı gerekçesiyle Türkiye ile tüm hükümetlerarası sözleşmelerin dondurulması gerektiğini belirtti.

Kosaçev, "Türkiye'ye tatile gitmeye hazırlanan Rusya vatandaşları, Türkiye'ye tatile gitmesinler. Türkiye ile tüm hükümetlerarası sözleşmelerin iyi döneme kadar iptal edilmesi gerektiğini düşünüyorum." dedi.

Türkiye'nin olayla ilgili özür dilemeyeceğine işaret eden Rus senatör, "Ne yazık ki Türkiye'nin özür dileyeceğinden ümidim yok. NATO'nun da bu olayla ilgili değerlendirme yapma vicdanı yok. Küresel terörle mücadele ile ilgili potansiyel ortaklarımızın tepkilerini bekliyoruz." şeklinde konuştu.

CİHAN