Kral Abdullah'ın cenaze töreni Vahabi geleneklerine uygun olarak gerçekleştiriyor. Hayatını kaybeden Kral Abdullah, Suudi prenslerin sırtında, tabutsuz bir şekilde cenaze namazının kılındığı camiye getirildi.

Kralı Abdullah, son yolculuğuna tabutsuz uğurlandı

Vahabi geleneklerine göre simsiz bir mezara gömülecek olan Kral Abdullah'ın naaşı tabuta konulmadı. Vahabi geleneğine uygun olarak Suudi Arabistan'da resmi yas ilan edilmiyor. Suudi bayrağı, üzerindeki kelime-i şehadet yazısı nedeniyle yarıya indirilmiyor.



Üç haftadır başkent Riyad’daki bir hastanede tedavi gören 91 yaşındaki Abdullah’ın bugün Suudi Arabistan saatiyle 01.00’de öldüğü açıklandı.



Kral Abdullah’ın ölümünün ardından tahta kardeşi, Veliaht Prensi ve Savunma Bakanı Prens Salman Bin Abdülaziz (79) geçti. Yeni Kral, ilk konuşmasında, ülke politikalarında selefleriyle aynı yaklaşımı muhafaza edeceğini söyledi. Kral Salman, Müslüman ve Arap ülkelerini birlik ve dayanışmaya çağırdı.



Cenaze törenine, Afrika gezisini yarıda kesen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı

Erdoğan, yeni kral Selman bin Abdulaziz ve kraliyet ailesinin bireyleriyle saf tutarak, önce ikindi namazını kıldı.



Akşam namazı sonrasında kraliyet ailesinin diğer üyeleri, vahabi imamlar, aşiret liderleri ve önde gelen işadamları, Kral Selman ve Veliaht Prensi Mükrin'e bağlılık yemini edecek.



KRAL'IN CENAZE ARACI DİKKAT ÇEKTİ

Suudi Arabistan Kralı Kral Abdullah’ın cenazesini taşıyan siyah araç dikkatleri çekti. Kralın son yolculuğunda cenaze arabası olarak kullanılan bu araç Horton marka. Aracın modeli Model 623. Horton marka araçların rengi değiştirilebiliyor. Araçlar sürücülerin isteklerine göre modifiye edilebiliyor. Suudi Kraliyet Ailesi de o cenaze aracını modifiye etmiş. Ambulans üretiminde dünyanın en büyük şirketleri arasında olan Horton ambulansları 40 ton yük taşıyabiliyor.



20 YIL FİİLEN ÜLKESİNİ YÖNETTİ

Kral Abdullah, Suudi Arabistan'ın kurucusu ve ilk kralı olan Abdülaziz El Suud'un 37 çocuğundan 13'üncüsüydü. Resmen 2005 yılında kardeşi Fahd bin Abdülaziz El Suud'un yerine tahta geçse de, Kral Abdullah, kardeşinin 1995'te kalp krizi ve felç geçirmesinin ardından fiilen ülkeyi yönetmeye başlamıştı.



Kral Abdullah görevde bulunduğu sürede ülke yönetiminde bazı reformlara imza atmıştı.

Suudi Arabistan'da onun krallığı döneminde din polisinin bazı yetkileri kısıtlanmış; kadınlara da ülke yönetimindeki etkisi çok sınırlı olsa da, Şura Konseyi'nde temsil hakkı verilmişti.

Kral Abdullah ayrıca kadınlara bu yıl yapılacak yerel seçimlerde seçme ve seçilme hakkı verileceğini söylemişti.



ÜRDÜN’DE 40 GÜN YAS İLAN EDİLDİ

Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz Al Suud'un vefatı dolayısıyla Ürdün'de 40 gün yas ilan edildiği bildirildi.
Ürdün Kraliyet Divanı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Kral İkinci Abdullah'ın emriyle ülke genelinde bugünden itibaren 40 gün yas ilan edildiği belirtilerek, Suud ailesine başsağlığı dileklerinde bulunuldu.