Murat AYDIN- TEOG’un birinci dönem sınavı dün tamamlandı.1 milyondan fazla öğrenci sınava girdi. Sınav salonlarının önünde bekleyen velileler ve sınavdan çıkan çocukların yüz ifadeleri birbirinden farklıydı. Bazıları gülümsüyor, bazıları ağlıyor, bazıları da umursamıyordu.

Bir gerçek vardı ki, bu sınav hiçbir şeyin sonu değildi. Aksine başlangıçtı. Son olarak düşündüğümüzde de moralinizi bozmayın. Her sonun bir başlangıcı vardır hayatta.
Belki son olarak gören bir öğrencimiz, öyle bir motive olacak ki bu güne kadar yapamadığı bir performans sergileyecek derslerinde…

Bir tarih böyle bir öğrenci pozisyonuna şahit oldum. Öğrencimiz her gün evden çıkıyor okula diye, ama okula gitmiyor. Aradan bir ay geçiyor, okuldan velisi aranıyor…

ALİ'NİN HİKAYESİ ÖRNEK OLSUN!


-Ali okula gelmiyor. Yoksa siz başka bir okula mı kaydettirdiniz…

Ali’nin velisi diyor ki;

-Hayır, her sabah evden okula diye çıkıyor. Nasıl yani?

Her iki tarafta da şaşkınlık var. Ali’nin ailesi durumu araştırmaya koyuluyor. Ali’yi takip ediyorlar. Ali, takip edildiği gün okula kadar gidiyor. Anne-babasının gözleri önünde okulun bahçesinden içeri giriyor.

Aile, müdür yardımcısının yanına çıkıyor, kendisini tanıtıyor.
Müdür yardımcısı nöbetçi öğrenciyi çağırıyor ve Ali’yi sınıfından çağırmasını istiyor.
Ali yok…

Yine herkes şokta. Nereye gider bu çocuk. Geldi okulun bahçe kapısından içeri girdi.
Neyse akşam olur Ali ve ailesi evde buluşunca bir şok daha yaşanır… Ali konuşmuyor, babası gayet sakin. Kızgın anneyi de sakinleştiriyor.

Baba: Hadi oğlum bir aydır neredeydin ne yaptın, bunları anlat. Bizde bilelim bir sıkıntı varsa.

Ali’de ses yok.

Baba: Madem konuşamıyorsun, git odanda yaşadıklarını yaz. Neden okula gitmedin?

Ali odasına gider ve elinde bir kağıda yazdığı birkaç satır ile gelir:

-Okulun 2. gününde biraz geç kaldım, öğretmen kızdı. Onun için her gün geldiğim de o öğretmeni görünce kapıdan döndüm.

Evet Ali her gün okula geliyor ve kapıdan dönüyor. Neyse, Ali getirilip okula teslim ediliyor. Ali sınıfına kavuşmanın sevincini yaşarken tabi ilk dönem karne geliyor. Tüm dersler zayıf…

Aile Ali ile iyi diyalog kuruyor. Ali bunun farkına varıyor. Normalde baktığınızda her şeyin sonu gibi…

Anne üzülüyor ağlıyor.

Bunları gören Ali, bir gün annesine, “anneciğim sizi üzdüm bunun farkına vardım. Ama sen üzülme. Ben derslerime çalışıp tüm zayıflarımı kurtaracağım” diyor…

Ve Ali, dediğini yapıyor. Derslerine öyle çalışıyor ki, 2. dönem sınıf ikincisi pozisyonuna geliyor. Birinci dönem zayıf olan derslerinin tamamını kurtarıp 46 kişilik sınıfta bütünlemeye kalmadan sınıfını geçen 19 öğrenci arasına giriyor. Ve Ali, sonraki yıllarda okulunda hep başarılı bir öğrenci oluyor. Üniversiteyi de aynı şekilde bitiriyor. Şimdi işinde de başarılı bir genç...

İşte, bazen son değimiz noktalar, iyi bir başlangıç olabiliyor. Onun için bu sınavda iyi not beklemeyen öğrencilerimiz üzülmesin. Bunu yeni bir başlangıç olarak görsün. Başarı orada...

Ailelere de burada görev düşüyor. Bağırıp çağırmak yok. Çocukların mümkün olduğunca motivasyonunu artırıcı ortamlar hazırlayın. Birinci dönem TEOG sınavları sona erdi, Nisan’da ikinci dönem TEOG sınavı var.