İzmir Ekonomi Üniversitesi'ne (İEÜ) Sırbistan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu ve ABD Tesla Bilim Vakfı tarafından Nikola Tesla büstü bağışlandı.

İEÜ’de sergilenecek büstün açılışına, İEÜ Mütevelli Heyet Başkanı Ekrem Demirtaş, Sırbistan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Zoran Markovic, Tesla Bilim Vakfı Direktörü Milan Knezevic, Sırbistan Cumhuriyeti İzmir Fahri Konsolosu ve İEÜ Mütevelli Heyet Başkan Yardımcısı Metin Akdurak, İEÜ Rektörü Prof. Dr. Oğuz Esen, İEÜ Mütevelli Heyet üyeleri, konuklar ve öğrenciler katıldı.

Etkinliğin açılışında konuşan İEÜ Rektörü Prof. Dr. Oğuz Esen, ileri görüşlü bilim adamının anısını yaşatmak için bir araya geldiklerini belirterek, “Tesla, elektrik ve iletişim bilimine katkılarıyla medeniyetin değişmez parçasıdır. Gerçek bir dünya vatandaşıdır. Eserleri ve araştırmaları evrenseldir. Cesur bir girişimcidir” dedi.

Sırbistan Cumhuriyeti İzmir Fahri Konsolosu ve İEÜ Mütevelli Heyet Başkan Yardımcısı Metin Akdurak, büstün üniversitenin en işlek noktasına yerleştirildiğini, öğrencilerin ve bilim dünyasının ziyaret edebileceği bir noktada konumlandırıldığını bildirdi.

"ÖLÜMSÜZLÜĞÜ VE SONSUZ SAYGIYI HAK EDİYOR"

Sırbistan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Zoran Markovic ise, Tesla’nın Balkanlardan, Sırp kökenli dünya vatandaşı olduğunu kaydederek, “Dünyaya açılırken, bizim oraların değerlerini de yanına aldı, çalışmalarını buluşlarına, vizyonuna kattı ve çağdaş dünyanın hizmetine sundu. Nikola Tesla’mızın buluşlarının gençlerimize ilham kaynağı olacağından eminim. Tesla'nın fikirleri ve buluşları zamanla, millet, din, dil ve ırkla da sınırlı değil. Çalışmaları ile bizlere bunu kanıtladı. Bu yönüyle ölümsüzlüğü ve sonsuz saygıyı hak etmiştir” diye konuştu.

Tesla Bilim Vakfı Direktörü Sayın Milan Knezevic de, Tesla’nın elektrik sayesinde insanları birbirine bağladığını söyledi. Konuşmaların ardından Nikola Tesla büstünün açılışı konuklar ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirildi.