BAŞAK KAYA/ANKARA

Katar televizyonu Al-Jazeera’nin, kendisine bağlı bir şirket olan ''BeIN Medya Grup'' üzerinden Digiturk'ü satın almak için görüşmelere başladığı öğrenildi. Katar televizyonu daha önce de TMSF’den Cine 5 TV’yi 40.5 milyon dolara satın almıştı.

Ancak RTÜK yasasına göre “Bir medya hizmet sağlayıcı kuruluşta, doğrudan toplam yabancı sermaye payı, ödenmiş sermayenin yüzde ellisini geçemez” şartı bulunuyor.

Yabancı sermaye en fazla iki medya hizmet sağlayıcı kuruluşa doğrudan ortak olabiliyor. Yabancı sermaye dolaylı ortak olduğu durumlarda ise yönetim kurulu başkanı ve Genel müdürünün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması şartı da bulunuyor.

Digiturk'ün yüzde 53'ü Çukurova Holding'e ait. Yüzde 47'si ise Providence Equity Partners isimli ABD'li bir şirketin. 2013 yılında Çukurova şirketi TMSF'ye geçmişti. Şimdi Katar'lı şirket yüzde 53'ü için masaya oturuyor. Ancak Rekabet Kurulu’nun bu oranlara ve satışa ne diyeceği merak uyandırdı.

KATAR HERYERDE

Digitürk pazarlığı ile birlikte, Katar ile ilişkiler de yeniden gündeme geldi. Hükümet Anayasa gereği zorunlu olmasına rağmen TBMM kararı bile almadan Katar'a asker gönderiyor. Katar Emiri, geçtiğimiz günlerde sadece iki saatliğine Türkiye’ye gelmiş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmüştü. Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan da Katar’a gitmişti. İstanbul Belediye Meclisi İstinye Bayırı Caddesinin adını ‘’Katar Caddesi’’ olarak değiştirdi.

Katarlı bir iş adamı geçmişte Sabah Gazetesinin yüzde 25’ine ortak olmuştu. Katar Emiri, Beşiktaş kulübüne ortak olmak istemiş, Emirgan korusuna komşu projeye ve Cem Uzan'ın yalısına da talip olmuştu. Emir'in karısı Sheika Mozah, sık sık İstanbul'a geliyor. Emine Erdoğan da Katar'a gidiyor.