Adı yolsuzluklara karışan 4 eski bakan için oylama öncesi konuşmalar yapılıyor.  AKP Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç'un konuşması sırasında CHP'li Özkes pankart açtı.

İhsan Özkes, 'Hırsızlık yapan kızım Fatıma da olsa mutlaka cezalandırırdım' yazılı döviz açtı. 4 eski Bakan’ın Yüce Divan’a gönderilip gönderilmemesiyle ilgili oylama öncesinde TBMM’deki görüşmeler saat 15.00 itibarıyla başladı. TBMM Soruşturma Komisyonu Başkanvekili AKP Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç'un konuşması sırasında CHP'li İhsan Özkes, döviz açarak protesto gösterisinde bulundu.

CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes'in açtığı "Hırsızlık yapan kızım Fatıma da olsa mutlaka cezalandırırdım" dövizi Meclis TV uzaktan 1 saniye göstererek sansürlemeye çalıştı.



Adları rüşvet ve yolsuzluk iddialarına karışan eski bakanlar için "Yüce Divan'da yargılansınlar" kararı çıkması için en az 276 milletvekilinin oyu gerekiyor. Meclis’te muhalefet partileri ile bağımsız milletvekillerinin toplam sayısı 223. Yani Genel Kurul'dan "Yüce Divan" kararı çıkması için 312 AKP'liden en az 53'ünün de kabul oyu kullanması gerekiyor.



Zafer Çağlayan, Egemen Bağış, Erdoğan Bayraktar ve Muammer Güler için bakanlık dönemlerine ilişkin suçlamalarla ilgili, “Yeterli şüphe oluşturan delil bulunamadığından Yüce Divan’a sevk edilmemeleri” yönünde çıkan Meclis Soruşturma Komisyonu raporunun görüşmesinin birazdan başlaması bekleniyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu İngiltere'de olacağı için, bazı bakanlar da yurtdışı programları nedeniyle Genel Kurul’da bulunamayacak. Davutoğlu’nun yerine Başbakan vekili gizli oy kullanacak.



SINIRSIZ SÜRE SINIRLI KONUŞMA

Meclis Genel Kurul’unda tek gündem Soruşturma Komisyonu’nun raporu olacak. İlk olarak komisyon adına başkan veya başkan vekili raporla ilgili 20 dakikalık konuşma yapacak. ‘Şahısları adına’ 6 milletvekili 10’ar dakika konuşacak. Daha sonra haklarında soruşturma açılan eski bakanlar savunma yapacak. Parti yönetiminin eğilimi doğrultusunda, eski bakanlar Genel Kurul’da sınırsız savunma sürelerini aşırı ölçüde kullanmayacak. Parti yetkilileri, eski bakanlara, Meclis’te gerilime neden olmayacak bir üslupla, raporu esas alan ve fazla uzun olmayan etkili bir konuşma yapmalarını tavsiye ettiler.

İŞTE MECLİS SANDALYE DAĞILIMI



Oylama sonucunu AKP'li vekiller belirleyecek. Muhalefetin en büyük 'umudu' 3 dönem kuralına takılan AKP'li vekiller olacak...

Rapor “Yüce Divan’a sevk edilmeme” yönünde olduğu için onunla ilgili bir oylama olmayacak. Ancak muhalefet partileri, 4 milletvekili için ayrı ayrı, gerekçeli olarak Yüce Divan önergeleri verecek. Önergeler üzerine konuşma olmayacak. Önergelerin gerekçeleri okunacak ve doğrudan gizli oylamaya geçilecek. Gizli oylama kırmızı (ret), beyaz (kabul) ve yeşil (çekimser) renkli karton pullarla yapılacak.

10 BİN PUL BASTIRILDI

Oylama için TBMM matbaasında 10 bin dolayında pul bastırıldı. Oylamada teamüle göre, sadece mazeretli olan bakanların yerine vekalet verdiği bir başka bakan oy kullanabilecek. Katılmayan milletvekillerin yerine vekaleten oy kullanılamayacak. Yüce Divan kararı çıkarsa, önergeler, muhalefet şerhleriyle birlikte komisyon raporu ve ekleri iddianame yerine geçecek. Bu durumda dosya 7 gün içinde Anayasa Mahkemesi’ne gönderilecek ve yargılama süreci hemen başlayacak.

İŞTE SUÇLAMALAR

- Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan: Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’na muhalefet, Türk Ceza Kanunu (TCK) 204-Resmi belgede sahtecilik, TCK 252-Rüşvet.
- Eski İçişleri Bakanı Muammer Güler: TCK-204 Resmi belgede sahtecilik, TCK-255 Nüfuz ticareti, TCK-252 Rüşvet, TCK-285 Gizliliğin ihlali.
- Eski AB Bakanı Egemen Bağış: TCK-255 Nüfuz ticareti, TCK 252-Rüşvet.
- Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar: TCK-255 Nüfuz ticareti, TCK-251 Görevi kötüye kullanma, TCK 252-Rüşvet.