Eski bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış, Erdoğan Bayraktar büyük bir olasılıkla bugünkü oylama sonucunda da Yüce Divan’a gönderilmeyecek. Oylama sonucuna bakıp bakanların “aklandığı”, “beraat ettiği” sonucuna varmayın. “Aklama” ya da “beraat” milletvekillerinin oylarıyla değil ancak mahkeme kararıyla olur.
Bakanlar hakkında kurulan “Soruşturma Komisyonu”, AKP’lilerin oylarıyla araştırmadan, soruşturmadan, dinlenmesi asıl gerekenleri dinlemeden karar vermişti. 17 Aralık soruşturmasını yapan, hakkındaki soruşturma nedeniyle “keyfi” olarak açığa alınan Cumhuriyet Savcısı Celal Kara’yı, Silivri 6 No.lu L Tipi Cezaevi’nde tutulan dönemin Mali Şube Müdürü Yakub Saygılı’yı, nasıl bir haksızlıkla karşı karşıya kaldıklarını her fırsatta anlatan dönemin Organize suçlar Şube Müdürü Nazmi Ardıç’ı niçin dinlemediniz?

Size şunları da anlatacaktı

17 ve 25 Aralık olarak bilinen operasyonları, adli kolluk sorumlusu olarak hazırlayan Yakub Saygılı’yı dinlemiş olsaydınız en azından şu soruların cevabını alacaktınız:
1- Dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler, dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın’ı 22 Kasım 2013 günü saat 11.10’da makamında ziyaret etmiştir. Ziyaretinde yanında getirdiği ihbar mektubu kiminle ilgilidir? Bu ziyarette hangi telkinlerde bulunmuş ve emirler vermiştir? 25.11.2013 tarihi ve saat 15.18’de İl Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Mali Şube Müdürü’nü arayarak konu ile ilgili neleri iletip ne talimatı vermiştir?
2- Rıza Sarraf 2010 yılında Mali Şube Müdürü’nü makamında neden ziyaret etmiş ve neler teklif etmiştir? Emniyet’in hangi birimlerine ne kadar hibede bulunmuştur? Bundan maksadı nedir?
3- Operasyon tarihinden 8 ay önce MİT tarafından Başbakan’a iletilen rapor kim tarafından kaleme alınmıştır? Bu suçları tespit eden birim aynı zamanda savcılığa veya adli kolluk birimine bu suçları bildirmiş midir? Bilgi verilen Başbakan bildirmiş midir? Kimi neden korumuşlardır?
4- Rıza Sarraf’ın 2010 yılında, yolcu beraberinde Dubai’ye gönderdiği yüzlerce kilogram altına Atatürk Havalimanı’nda müdahale edildiğinde neler yaşanmıştır? Gümrük görevlileri altın çantalarını açmaya neden korkmuşlardır?
5- MİT, 17 Aralık dosyasında adı geçenlerden hangilerini dinlemiş ki bu kadar detaylı bir rapor yazılabilmiştir. Konunun TİB’de araştırılması gerekir.
6- Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanı, Teknik Şube Müdürü’ne, İstanbul Mali Şube Müdürü’ne neden “Geçmişte ve günümüzde Rıza Sarraf’ın telefonu dinlendi mi?” diye sormuş ve ilgili bilgileri istemiştir. Bu talimatı kendisine kim vermiştir?

Polis, polisi havadan izledi

7- İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet Arıbaş kimden talimat alarak, Rıza Sarraf ve grubu ile ilgili çalışma yapılıp yapılmadığını anlamak için Mali Şube Müdürlüğü ekiplerini takibe almış ve bu izleme için insansız izleme aracı da dahil kamu kaynaklarını kullanmıştır? Bu bilgileri kime vermiştir?
8- Rıza Sarraf, hangi bakanın emriyle İstanbul Deniz Liman Şube Müdürü’nü arattırarak deniz kenarındaki villasına denizden korumak üzere polis botu tahsis ettirmiştir?
9- Kamuoyunda, 17 Aralık 2013 günü “sıfırlanamayan paralar” olarak bilinen olayın aslında ne olduğu, konunun adli tapeleri ve neden bu sevkıyatta paralara el konulamadı?
10- 17 Aralık sabahı İstanbul’daki operasyon birimleri Başbakan’a saat 10.30’da bilgi notu gönderdiğine göre Başbakan saat 08.03’de kimlerin gözaltına alındığı ve olayın mahiyetini oğluna nasıl bildirebilmiştir? Dinleme yapan başka birimler mi vardır? Başbakan’ın bilgiyi aldıktan sonraki ilk tepkisi neden oğlunu arayıp talimatlar verip, kızını İstanbul’a göndermek olmuştur?
11- Mali ve Organize Suçlar şube müdürlerinin görevden alınması emrini İl Valisi ve İl Emniyet Müdürü’ne kim önerdi? Yerimize atanan görevlilerin isimlerini Hüseyin Çapkın’a kim verdi? Bu isimler, operasyondan 15 gün önce İstihbarat Şube Müdürü’nce belirlenen isimlerle aynı mıdır?
12- Soruşturma Savcısı Celal Kara, iddianameyi hazırladığı anda neden görevden alındı? Operasyon sırasında ele geçen dijital materyallerin incelenmesi sonucu ulaşılan çarpıcı para transferi ve belge fotoğraflarına dair raporlar neden yeni savcı tarafından işleme konmadı?
CHP’li komisyon üyeleri Erdal Aksünger, Emre Köprülü, Osman Korutürk ve Rıza Türmen, 46 kişinin komisyonda dinlenmesi için çok çaba gösterdiler ama dinleyen olmadı. Cezaevindeki Mali Şube Müdürü Yakub Saygılı, mektubunu “Dosyalarda bulunan, bulunmayan onlarca konunun aydınlanabilmesi için çocuklarımızın geleceğini etkileyecek temiz bir toplum adına her konunun ilgililere sorulması gerekir. Bu tarihi sorumluluk size kalmıştır” sözleriyle bitiriyordu.
Tarihi sorumluluk şimdi milletvekillerinde. Görelim bakalım...