Veli TOPRAK / ANKARA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün milletvekili adaylığı konusunda yaptığı açıklamalar kafaları karıştırdı. Gül, adaylığı düşünmüyor. Ancak Erdoğan-Davutoğlu ikilisinin ‘gelin aday olun’ daveti bu kararı değiştirebilir.

HAYIRLI-İSABETLİ OLUR

Erdoğan, beklenmedik bir hamle yaparak Gül’ün adaylığına sıcak mesajlar verdi. Cuma günü ‘Adaylık, siyasi kararlar tabii ki Abdullah beyin takdiridir. Bana göre, böyle bir şey için vereceği karar, güzel de olur, hayırlı da olur’ diyen Erdoğan’ın sözleri ‘yeşil ışık gibi’ algılandı. Ardından Başbakan Davutoğlu’nun ‘Takdir kendilerinin ama böyle bir girişim için davete bile ihtiyaç yoktur’ sözleri geldi. Peki bu açıklamalar ne anlama geliyor, Gül’ün düşüncesi ne? İşte bu soruların yanıtları:

GÜL ADAYLIĞI DÜŞÜNMÜYOR

12. Cumhurbaşkanı adaylığı süreci ve yapılan görüşmelerden sonra Gül, ‘bir süre dinlenme’ kararı aldı. Yakın bir tarihte de aktif siyasetin içinde olmak istemiyor. Olağanüstü bir gelişme, girişim olmazsa adaylık planı yok.

ERDOĞAN’DAN NE BEKLEDİ?

Gül-Erdoğan ilişkisinde kırılma noktası Cumhurbaşkanı adaylığı öncesi yapılan görüşme oldu. Kamuoyu ve AKP’de Erdoğan’ın adaylığı konuşulurken, bu görüşme de Erdoğan ‘ben aday olmak istiyorum’ demedi. Buna karşı Gül, ‘adaylık sizin hakkınız’ diyerek Erdoğan’ı rahatlattı. Ancak bu açıklamadan sonra Gül de halefinden ‘Siz de partinin başına, siyasete dönün’ çağrısı bekledi. Erdoğan bu konulara hiç girmedi, Gül’e AKP’nin kapısını açmadı.

İNCE MESAJLAR GİTTİ

Erdoğan Cumhurbaşkanı seçildiği gün Gül’e bazı bakan ve parti yöneticilerinden ‘istifa edip, kongrede aday olun, partiye dönün’ önerisi gitti. Gül, Erdoğan’dan bir ışık almadığı için ‘rekabete’ girmedi. Ağustos’tan bugüne kadar da ikili arasında sürekli ‘ince mesajlar’ oldu. Erdoğan, Gül’ü takip ettiğini, aktif siyasetten uzak durması gerektiğini ima eden mesajlar gönderdi.

İKİLİ DAVET GELİRSE

Gül’ün yakın çevresi, milletvekili adaylığı için hem Erdoğan hem de Davutoğlu’nun daveti olursa bunun gerçekleşebileceğini düşünüyor.

ERDOĞAN’IN DAVUTOĞLU PLANI

Cumhurbaşkanı’nın son açıklamasını bazı partililer farklı yorumladı. MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın aday yapılması süreci başta olmak üzere Erdoğan-Davutoğlu arasında öngörülmeyen gelişmeler yaşanıyor. Gül’ün adaylığını gündeme getiren Erdoğan’ın Davutoğlu’na mesaj verdiği konuşuluyor. Seçimlerde çıkacak sonuca göre Sonbahar’da yapılacak AKP’nin olağan kongresinde Davutoğlu’nun ‘kalıcı’ olup olmadığı netlik kazanacak.