Yavuz ALATAN/ANKARA

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın maliyetinin 20 milyarı da aştığını açıkladı. Candan, sarayın giriş merdivenleri üzerinde yer alan 200 adet kristal avizenin maliyetinin de 35 milyon 400 bin lira olduğunu belirtti.

Erdoğan'dan klozet davası

Erdoğan'dan klozet davası

Candan yaptığı açıklamada , "Bu para ile 6 milyon yoksulun evi normal ampulle aydınlatılabilirdi. Bu avizeler dışında daha sarayda yüzlerce avize var. Avizelerde kristal taşlar kullanılmış. Svarovski denilen pırlanta görünümlü bu avizelerin her biri el örmesi işçilik gerektiriyor. Biz gene insaflı davranarak bir tanesi için minimum 50 bin avro fiyat çıkardık. Bunlar 100 bin avroya kadar çıkabilir. Avizelerin her birinin üzerinde 10 bin kristal taş var. Avizlerde kullanılan halojen lambalar elektrik tüketimini en üst düzeye çıkarıyor" dedi.

KLOZETLER DE DEĞERLİ

Sarayda kullanılan malzemelere de dikkat çeken Candan şunları söyledi:

"Bu malzemeler altın mı pırlanta mı o kadar önemli değil. Kullanılan malzemelerin kendisi bunlar kadar değerli. Mimarlar Odası olarak saraydan gelen bir çağrıyı meşru saymayız. Bütün işlemleri kaçak olan saraya ancak mahkeme kararı ile halkımızla gideriz. Bütün faturaları açıklasınlar. Bu lüks ve israf gizlenemez durumdadır. Saraydaki klozetlerin tanesi 5 bin ile 10 bin lira arasında… 10 bin liralık bir klozet 17 cumhuriyet altınına eşdeğer. Dolayısıyla malzemeler altından daha değerli"