Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin 35. Olağan İl Kongresi'nde, 2 başkan adayını destekleyen partililer arasında gerginlik yaşandı.

Foto: DHA


Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen il başkanlığı seçimine, mevcut Başkan Abdullah Özyiğit ile başkan adayı Bora Yorulmaz, yarıştı. Kongreye Mersin milletvekilleri Fikri Sağlar, Aytuğ Atıcı, Hüseyin Çamak ve Serdal Kuyucuoğlu'nun yanı sıra Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan ile Silifke Belediye Başkanı Mustafa Turgut da katıldı. Divan başkanlığına Sakarya Milletvekili Engin Özkoç'un seçildiği kongrede ilk olarak, başkan ve yönetim kurulu üyelerinin çarşaf listeyle değil, blok listeyle belirlenmesini öneren önerge gündeme alınarak, oy çokluğuyla kabul edildi. Bu sırada Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu divana gelerek, "Tüzüğü tam okumamışsınız. İlk sözü milletvekillerine vermeniz gerekir" dedi. Kuyucuoğlu'nun sözlerine tepki gösteren Divan Başkanı Engin Özkoç, "Divan başkanlığını bana öğretmeyin. Milletvekilliğini de öğretmeyin. Ben işimi yapayım, siz de işinizi yapın" dedi.

Bu sözleri salondan alkış alan Özkoç, "Bizi divan başkanlığına davet ettiyseniz öncelikle nezaket göstermeniz gerekir. Divan başkanı tüzüğü bilmiyor diyen milletvekili olamaz. Önce ben konuşacağım diyen milletvekili olamaz. Önce halk konuşur, millet konuşur. Önce partiliye saygı duyacaksınız. Onun fikrini almadan konuşamazsınız" dedi.

Daha sonra delegeler söz alarak konuşma yaparken bazı partililer arasında da sözlü tartışmalar yaşandırken kürsüde konuşma yapan Milletvekili Aytuğ Atıcı, partililerden sakin olmalarını istedi.

Kongrede milletvekillerinin konuşmasının ardından başkan adaylarına söz verildi. İlk olarak kürsüye gelen Abdullah Özyiğit, partililerden iktidar sözü istedi. 1 yıllık görev süresinde, istemeden de olsa bazılarını kırmış olabileceğini ifade eden Özyiğit, küskünlüklerin unutulmasını istedi.

Başkan adaylarından Fuat Bora Yorulmaz da, CHP'nin Mersin'deki durumunun başarılı sayılamayacağını vurgulayarak, başarısızlığın sebebinin mevcut yönetimde olduğunu söyledi. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Milliyetçi Harekat Partili (MHP) Burhanettin Kocamaz'ın yerel bir televizyon kanalında 'Bildiklerimi anlatırsam CHP İl Başkanı yerinde duramaz' sözlerini hatırladan Yorulmaz, Özyiğit'in bu söze yanıt vermediğini iddia edince salondaki gerginlik dahada arttı. Konuşmaların ardından Özyiğit ve Yorulmaz'ın listeleri için oylamaya geçildi. Yapılan oylamada 638 delegeden 611'inin oy kullandığı seçimde mevcut il başkanı Özyiğit 314 oy alırken, diğer aday Bora Yorulmaz ise 297 oy aldı.

DHA