Başak KAYA / ANKARA

Şimdiye kadar 10 ilde eğilim yoklamalarını tamamlayan CHP, 29 Mart’ta ön seçim için sandık kuracak. CHP’de 1 Mart itibariyle adaylık başvuruları tamamlandı. PM 85 seçim çevresinden 45’inde ön seçim, 10 ilde eğilim yoklaması, 30 ilde de merkez yoklaması kararı aldı. Şimdiye kadar Adıyaman, Malatya, Mersin, Zonguldak’ta sandık sonuçları belli oldu. 21 Mart’ta ise Muğla, Adana, Maraş, Kayseri ve Trabzon’da sandık kurulacak.

29 Mart’ta yapılacak ön seçim sonuçları ise CHP’nin 7 Haziran seçimleri sonrasındaki durumunu ortaya koyacak. Toplam 2 bin 822 kişi milletvekili olmak için aday adaylığı başvurusu yaptı. Aday adaylarından bin 821’i ön seçime, 490’ı merkez yoklamasına müracaat etti. Adayların yüzde 60'a yakın kısmı ön seçimde yarışacak. Bunun 2 bin 173’ü erkek, 649’u kadın müracaatçı oldu. Genç aday adayı 158 olurken, 72 engelli aday adayı bulunuyor.

ESKİ TÜFEKLER

Ön seçimde aday olmak için yarışacak isimler arasında CHP’nin eski tüfekleri de bulunuyor. Eski Genel Sekreter ve ‘parti hafızası’ olarak bilinen Önder Sav Ankara’da ön seçime girecek. Kılıçdaroğlu ve Sav çekişmesinde Sav’ın yanında yer alan eski milletvekili Berhan Şimşek ise İstanbul’dan aday adayı oldu.

Eski Genel Başkan Deniz Baykal ise Antalya’da sandıktan çıkmak için çalışmalarına devam ediyor. Sav’a yakınlığı ile bilinen ve Deniz Baykal’a yıldızı barışmayan eski milletvekili Abdurrezzak Erten ise İzmir’den aday. Baykal’a yakın olduğu bilinen Mehmet Sevigen İstanbul’dan sandıktan çıkmak için çalışıyor. Yine Baykal’la yakınlığı ile bilinen eski İstanbul İl Başkanı Şinasi Öktem’de adaylar arasında bulunuyor. Deniz Baykal’ın karşısına Genel Başkan adayı olarak 2005 yılında çıkan Mustafa Sarıgül de İstanbul’dan ön seçime giren isimler arasında.

Özellikle Tekel işçilerinin Ankara’da yaptıkları eylemlerde ön sıralarda yer alan, eski milletvekili Çetin Soysal da ön seçime giriyor. Kılıçdaroğlu’nun ilk Genel Başkan olduğu dönemde yanından hiç ayrılmayan ve son dönemde de ‘fikir alış verişinde’ bulunduğu isim Hakkı Süha Okay da Ankara’da milletvekili olmak için yarışacak isimler arasında bulunuyor. Kılıçdaroğlu’nun Parti Meclisi listesini delegeden aldığı destekle delerek giren eski bakan Fikri Sağlar, Mersin’de yapılan eğilim yoklamasında 2. sırada çıktı. Kılıçdaroğlu’nun karşısına Genel Başkan adayı olarak çıkan ancak delegeden istediği desteği alamayan CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce de tekrar seçim bölgesinden aday.

KILIÇDAROĞLU 461 KİŞİ İÇİNDE LİSTESİNİ YAPACAK

Mevcut milletvekillerinin, Parti Meclis’i üyelerinin ve MYK’nın tamamı aday. CHP’nin 125 milletvekilinden 14’ü ve Parti Meclis’inden 8 isim başvuru yapmadı. Kontenjan isteyen aday adayı sayısı 461 kişi oldu. Kılıçdaroğlu 39 kontenjan adayını bu 461 kişi içinden belirleyecek. Kılıçdaroğlu yapacağı bu liste hem ‘yeni’ CHP hem de kendi yönetimi için altın değerinde. Beyin takımını ve kendi ekibini oluşturacak olan Kılıçdaroğlu, eski tüfeklerin partiye dönüşü ile kendisini de korumaya almış olacak.