Emin ÖZGÖNÜL/ANKARA

Başbakan Ahmet Davutoğlu önce CHP’nin kapısını çalacak. Ancak, AKP tabanı MHP ile koalisyona daha sıcak bakıyor. Bu nedenle Davutoğlu’nun da planını ‘’CHP’ye kerhen, MHP’ye resmen teklif stratejisi’’ üzerine oturtacağı bildirildi.

45 GÜN BAŞLIYOR

Ankara 7 Haziran seçimlerinden çıkan sonucun ardından yeni hükümetin kuruluşuna kilitlendi. TBMM Başkanlık Divanı oluştuktan sonra başlayacak 45 günlük süre içinde hükümetin kurulması gerekiyor. Aksi taktirde TBMM’de grubu bulunan partilerin temsilcilerinden oluşan seçim hükümeti kurulacak ve 3 ay içinde yeniden seçime gidilecek.

ÖNCE CHP

Cumhurbaşkanı Erdoğan muhtemelen Perşembe günü Başbakan Ahmet Davutoğlu’na hükümeti kurma görevi verecek. Ancak Davutoğlu’nun hafta sonu yapacağı Bosna gezisi dolayısıyla görüşmelerin önümüzdeki hafta başına sarkabileceği belirtiliyor.

Davutoğlu koalisyon turlarına CHP’den başlayacak. Ancak CHP ile yapılacak görüşmenin ‘’sembolik’’ olacağı ve partideki genel havanın, MHP ile koalisyon yapılmasına yönelik bulunduğu ve buna gayret edileceği belirtiliyor.

ENGEL VAR

AKP-MHP koalisyonunun önündeki en büyük engel ise MHP’nin kırmızı çizgileri…  MHP’nin bu şartlarında kısmi yumuşamaya gidebileceği belirtiliyor. Bakanlık paylaşımında anlaşma sağlanırsa,17-25 Aralık operasyonu ve 4 Bakan konusu, TBMM Genel Kurulunun iradesine bırakılacak. AKP soruşturma önergesine karşı çıkmayacak Yüce Divan konusu TBMM’deki oylamaya bırakılacak.

MHP’nin karşı çıktığı ‘’Çözüm süreci’’ ise ‘’Düşük yoğunluklu’’ hale getirilecek. MHP’nin şartları arasında Cumhurbaşkanının Anayasal sınırlar içine çekilmesi ve Beştepe’den çıkarak, Devlet Bahçeli’nin deyimi ile ‘’1071 rakımlı yere’ yani, Çankaya Köşküne dönmesi de bulunuyor. Bu maddelerde uzlaşma sağlanabilirse AKP-MHP arasında seçime endeksli bir koalisyon hükümeti kurulabileceği belirtiliyor.

MHP'den Baykal'a cevap

MHP'den Baykal'a cevap



Davutoğlu’nun koltuğuna Binali Yıldırım oturacak!..

Davutoğlu’nun koltuğuna Binali Yıldırım oturacak!..