Ali Ekber ERTÜRK / ANKARA

Cemaate yakın Aksiyon’da yazar olan ve Pensilvanya’da Gülen ile görüşen Başbakan ‘paralel ev’de ders bile vermiş.

Son Milli Güvenlik Kurulu’nda Kırmızı Kitap olarak da bilinen “Milli Güvenlik Siyaset Belgesi”ne tehdit olarak eklenmesi yönünde tavsiye kararı alınan “Paralel Devlet Yapılanması”yla ilgili dikkat çekici bir ayrıntı ortaya çıktı. Fethullah Gülen Cemaati’ne yakınlığıyla bilinen Aksiyon Dergisi’nin yazarı olduğu kamuoyuna yansıyan ve Pensilvanya’ya gidip Gülen ile görüşen Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, cemaat ile ilişkisinin eskilere dayandığı gözler önüne serildi. AKP’den istifa eden ve Gülen’e yakın bir isim olan İstanbul Bağımsız Milletvekili Muhammed Çetin’in Twitter’da geçen yıl paylaştığı fotoğrafta Davutoğlu, cemaatin ‘Işık Evleri’ndeki sohbette görülüyor. Çetin, fotoğrafı paylaşırken “Ahmet Davutoğlu Kıbrıs’ta Işık Evin de sohbette” notunu da eklemiş. Davutoğlu, ‘şakirtlerle’ sohbet ederken, yanındakiler dinliyor ve not alıyor. Fotoğrafın çekildiği tarih 26 Mayıs 1999. Şimdi, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bu fotoğrafla ilgili yapacağı açıklama merak ediliyor.

AKSİYON DERGİSİ’NDE 54 SAYI YAZDI

Cemaatle bağlantısını yok saymaya çalışan Başbakan Davutoğlu, Gülen grubunun en etkili yayın organlarından Aksiyon’da da uzun dönem yazarlık yaptı. 1994’te yayın hayatına başlayan Aksiyon’un kuruluş çalışmaları sırasında da toplantılara aktif olarak katılan ve önerilerde bulunan Davutoğlu, bu dergiye 54 hafta boyunca da yazı yazmıştı. Son olarak Davutoğlu’nun 2013’te ABD’ye giderek Fethullah Gülen’le görüştüğü ortaya çıkmıştı. Davutoğlu, Gülen’e son kez “dön” çağrısı yapmak amacıyla gittiğini savunmuş ve bundan hem dönemin başbakanı Tayyip Erdoğan’ın hem de dönemin cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün haberdar olduğunu açıklamıştı. Gül ise Ahmet Davutoğlu’nu yalanlayarak, “Ben sonradan haberdar oldum” demişti.

Arınç da okullarını açmış!

Manisa’da üç gün önce yapılan “Paralel Örgüt’’ operasyonu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın da adını gündeme getirdi. Operasyonda Manisa Sanayici ve İşadamları Derneği’nin de (MASİAD) aralarında bulunduğu 6 derneğe baskın düzenlendi ve evraklarına el konuldu. Manisa Emniyet Müdürü Tayfur Erdal Ceren, “Bu derneklere gönül vermiş kişilerin bundan dönmeleri önemlidir. Pişman olanların iş işten geçmeden Emniyet Müdürlüğü’ne bilgi vermelerini istiyoruz. Yardım yapan kişiler hakkında, örgüte yardım ve yataklıktan dolayı işlem yapılacağını bilsinler” dedi. Ancak baskına uğrayan MASİAD’a bugüne kadar önemli destek verenlerden biri de Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç çıktı. Arınç bu derneğin iftar yemeklerine katıldı ve aynı derneğin 2007’de Sudan’ın başkenti Hartum’da yaptırdığı okulu da hizmete açtı.

ARINÇ, 24 DERSLİKLİ OKULU AÇMIŞTI

Arınç 17 Ocak 2007 günü Sudan’ın Başkenti Hartum’a giderek MASİAD tarafından kurulan okulun açılışını yapmıştı. O dönemde TBMM Başkanı olan Arınç, 24 derslikli Sudan Türk Koleji’nin açılış kurdelesini, AKP milletvekilleri Hüseyin Tanrıverdi, Mehmet Çerçi, Hakan Taşçı, Musa Sıvacıoğlu, Şükrü Ünal ve AKP’li Manisa Belediye Başkanı Bülent Kar ile birlikte kesti. Arınç 28 Eylül 2007 günü de Manisa Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MASİAD) düzenlediği iftar yemeğine katılmış ve gündemdeki sivil anayasa tartışmaları ile ilgili bir konuşma yapmıştı. Yemeğe; AKP milletvekilleri Mehmet Çerçi ve İsmail Bilen de katıldı. Şimdi, Manisa Emniyet Müdürü Tayfur Erdal Ceren’in “Bu örgüte yardım yapanlar hakkında yataklıktan işlem yapılacak” sözü tartışılıyor.

Emin ÖZGÖNÜL / ANKARA