Davutoğlu, 17 Kasım salı günü saraya çıkmış, Erdoğan’dan hükümet kurma görevini almıştı.

Veli TOPRAK

Cumhurbaşkanı, Başbakan’ın önerdiği 3 ismin üzerini çizdi. Davutoğlu ise 1 kişide ısrar
etti. Hükümet süreci gecikti.

Ye­ni hü­kü­me­tin açık­lan­ma­sın­da ‘sen­kro­ni­ze­’ kri­zi ya­şa­nı­yor. Cum­hur­baş­ka­nı Er­do­ğan, Da­vu­toğ­lu­’nun öner­di­ği ba­zı isim­le­rin ba­kan ol­ma­sı­na kar­şı çı­kı­yor. En son bir isim­de kar­şı­lık­lı ‘di­ren­me­’ ya­şa­nı­yor.

1 Ka­sım se­çim­le­rin­den son­ra Er­do­ğan-Da­vu­toğ­lu ara­sın­da bir­den faz­la ‘ka­bi­ne is­ti­şa­re­si­’ ol­du. Yet­ki­len­dir­me için sa­lı gü­nü Ak Sa­ra­y’­a gi­den Da­vu­toğ­lu, tas­lak ka­bi­ne lis­te­si­ni de pay­laş­tı. Er­do­ğan bu gö­rüş­me­den ön­ce ‘3 is­mi ge­tir­me­’ di­ye uya­rı­da bu­lun­du.

GÖ­RÜŞ­ME BİR İSİM­DE Kİ­LİT­LEN­Dİ


Ye­ni ba­kan­lar üze­rin­de­ki is­ti­şa­re Başbakan’ın listesinde yer alan bir isim üze­rin­de ki­lit­len­di. Da­vu­toğ­lu, ya­kın bir kur­ma­yı­nı ba­kan yap­mak is­ti­yor. Cum­hur­baş­kan­lı­ğı kay­nak­la­rı ise bu is­me Er­do­ğa­n’­ın sı­cak bak­ma­dı­ğı­nı ve ‘ol­ma­z’ de­di­ği­ni ifa­de edi­yor. Baş­ba­kan Ah­met Da­vu­toğ­lu da ‘ol­ma­z’ de­ni­len isim­de ıs­rar­cı olun­ca ka­bi­ne­nin açık­lan­ma­sı ge­cik­ti.
Kulislerde yeni kabinenin, ilk AKP hükümetinin kurulduğu 18 Ka­sım 2002’nin yıldönümünde açık­la­na­ca­ğı bek­len­ti­si var­dı. An­cak Tayyip Er­do­ğan-Ahmet Da­vu­toğ­lu ara­sın­da­ki an­laş­maz­lık ne­de­niy­le açık­la­ma ge­cik­ti. Kriz aşıl­dı­ğı tak­dir­de bu­gün ve­ya pa­zar­te­si gü­nü ye­ni ka­bi­ne­nin ka­mu­oyuy­la pay­la­şıl­ma­sı bek­le­ni­yor.

KOR­SAN LİS­TE ÇIK­TI İD­Dİ­ASI


Ka­bi­ne­nin ge­cik­me­si, AKP Ge­nel Mer­ke­zi ve Ak Sa­ra­y’­a ya­kın ba­zı sos­yal med­ya ad­res­le­ri ta­ra­fın­dan ‘kor­san lis­te­’ ya­yın­lan­ma­sı­na da ne­den ol­du. An­cak bu isim­le­ri ger­çek lis­te­den çok uzak ol­du­ğu yo­rum­la­rı ya­pı­lı­yor. Bu lis­te­de Trab­zo­n’­dan iki ba­ka­na (Sü­ley­man Soy­lu-Ay­şe Kö­se­oğ­lu) yer ve­ril­me­si dik­kat çek­ti.

‘Baş­ba­kan ay­rı tel­den ça­lar­sa bu iş ol­ma­z’


Cum­hur­baş­ka­nı Er­do­ğan, AT­V’­de ön­ce­ki ak­şam can­lı ya­yın­da hü­kü­me­tin ne­den ge­cik­ti­ği­ni açık­ça ifa­de et­ti. ‘Baş­ba­kan ay­rı tel­den ça­lar­sa ol­ma­z’ di­yen Er­do­ğa­n’­ın me­sa­jı şöy­le: “Bir Cum­hur­baş­ka­nı ola­rak be­nim tek der­dim şu­dur; ge­le­ce­ğe yö­ne­lik ba­şa­rı­lı bir ka­bi­ne oluş­ma­sı. Çün­kü bu ba­şa­rı­lı ka­bi­ne­nin oluş­ma­sın­da Cum­hur­baş­ka­nı ve Baş­ba­-
ka­n’­ın or­tak ha­re­ket et­me­si, or­tak bir ça­lış­ma, per­for­mans or­ta­ya koy­ma­sı ül­ke­nin ge­le­ce­ği için önem­li. Cum­hur­baş­ka­nı baş­ka tel­den ça­lar­sa, Baş­ba­kan baş­ka tel­den ça­lar­sa o za­man biz bir ne­ti­ce ala­ma­yız. Bu ba­kım­dan ya­ni bi­zim sen­kro­ni­ze ol­ma­mız çok çok önem­li.” de­di.