Saygı ÖZTÜRK/ANKARA

Terör örgütü IŞİD’in gelir kaynaklarını kesmek için önemli bir adım atılmazken, örgütün kontrolünde günde 90 bin varil petrol çıkarıldığı ve günlük 3 milyon dolarlık satış yapıldığı,  en büyük petrol alıcısının da Suriye olduğu  bildirildi.

FOTO:Reuters IŞİD'in petrol ticaretinden günlük 3 milyon dolar gelir elde ettiği tahmin ediliyor.


Suriye’de en büyük darbenin Türkmenlere vurulduğunu, vatanlarını savunmak dışında bir amaçlarının bulunmadığını belirten Suriye Türkmen Kitlesi Başkanı Samir Hafez, SÖZCÜ’ye şunları söyledi:

"DAYANMA GÜCÜMÜZ KALMADI"


Türkmenler son iki aydır bitkin vaziyette. Ruslar karadan, havadan, denizden bize saldırıyor.  Uçaklar en az 50 sorti yapıyor. Bulunduğumuz bölgede ormanlık alanların önemli bir bölümü yandı. 73 köyümüzden sadece 3’ü Türkmenlerin elinde. 20 köyden halk çekildi ancak mücahitler oraları boşaltmadı.

Rusya, Suriye’dekiz ağır bombardımanlarıyla batının, üzerindeki ambargolarını hafifletmek için şantaj yaptığını düşünüyoruz. Aksi takdirde Rusya’nın askeri olarak ortada büyük bir ilerlemesi yok. Terör örgütü IŞİD’e karşı da ciddi bir saldırıda bulunmuyorlar.

"PETROL GELİRLERİNE DOKUNULMUYOR"


IŞİD’in ana damarı günlük 90 bin varil petrol satıp bundan 3 milyon dolar gelir elde etmesidir. Böyle olduğu bilinmesine rağmen IŞİD’in gelirlerini kesme yönünde bir adım da atılmıyor. Suriye’deki petrol alanlarının yüzde 81’i IŞİD’in, yüzde 12’si PYD’nin, kalanı da Suriye hükümetinin denetiminde.”

Suriye’nin günlük petrol ihtiyacı yaklaşık 50 bin varildir. IŞİD’in ürettiği petrolün en büyük alıcısı da şu anda Suriye’dir. Örgütün denetimindeki bin 320 kuyuya kimse dokunmuyor. Günlük en az 3 milyon dolar petrol geliri olan İŞİD’in para kaynakları kesilmeden tamamen ortadan kaldırmak mümkün değil.