Yalçın BEL- İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu, Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın adliyedeki odasında rehin alınmasının ardından yapılan operasyona ilişkin yazılı açıklama yaptı.

"Mehmet Selim Kiraz'ın çalışma odasında görevini ifa etmekteyken iki silahlı terörist tarafından rehin alınması ve uzun süren görüşmelere rağmen teröristlerin teslim olmayıp Cumhuriyet savcımızın şehit etmesi olayıyla ilgili olarak; gerek yazılı gerek görsel ve sosyal medyada çıkan bazı haberlerde savcımızın polislerce öldürüldüğü teröristlerin içeriye bombalarla girdikleri içeride bomba patlattıkları şey Cumhuriyet savcısının otopsinin yapılmadığı ve buna benzer eksik maksatlı yanlı yayınlar yapılmakta olduğunu müşahade edilmiştir konuyla ilgili soruşturma kapsamında ilk incelemelere göre olayın başından sonuna kadar Cumhuriyet Başsavcılığımız ve emniyet birimleri ile koordineli hareket etmislerdir.

Öncelikle herhangi bir silah kullanılmaksızın ve kimseye zarar gelmeksizin rehin alma eyleminiz sonlandırması amaçlanmıştır. Bu bağlamda İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal, avukat Şükriye Erden ve özellikle Sami Elvan'ın teröristlerle iletişimleri sağlanmış uzun görüşmelere rağmen teslim olmamışlardır.

Teröristlerin görüşmek istediği avukat Sezgin Tanrıkulu kendisine ilk ulaşıldığında adliyeye geleceğini belirtmesine rağmen adliyeye gelmediği gibi kendisine ulaşılmak istendiğinde telefonlarının da çıkmamıştır. Görüşme devam etmekteyken Cumhuriyet Savcımızın odasından iki el silah sesleri gelmesi üzerine güvenlik güçlerimiz yasal müdahalede bulunmuşlardır. Bu esnada teröristlerden içeriden güvenlik güçlerine silahla karşılık vermişlerdir çatışma bittiğinde Cumhuriyet Savcımızın ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılmış yapılan tedaviye rağmen hayata döndürülmemesi üzerine şehit olmuştur.




ÜST ARAMASI YAPILMADAN GİRDİ

İki terörist ise suçta kullandıkları 7,65 mm çapında Fransız model tabanca ve bu silaha ait çok sayıda boş kovan dolu mermi ile ölü olarak etkisiz hale getirilmişlerdir. Şehit Cumhuriyet Savcımızın 1 Nisan 2015 01:30'da adli tıp kurumunda yapılan otopsi sonucu elde edilen bilgilere göre başına bitişik atış olarak olacak şekilde silahla ateş edildiği ateş edilen silahın ise teröristlerin kullandığı silah olduğu, teröristlerin yanlarında ki çantada bomba olabileceği düşüncesiyle fünye ile kontrollü patlatıldı. Çantada bomba bulunmadığı teröristlerden bir tanesinin adliyeye avukat cübbesi ve sahte olduğu düşünülen avukat kimliği ile içeriye üst araması yapılmadan girdiği, güvenlik kamera kayıtlarından tespit edilmiştir. Teröristlerin adliye giriş ve Cumhuriyet Savcısın odasına giriş görüntüleri vardır".

 

Cübbe şeklinde terörist...

Cübbe şeklinde terörist...