Habip ATAM SÖZCÜ
İstanbul'da sahte rakıdan ölenlerin sayısı 13'e ulaştı. Metil alkolle üretim yapan şüphelilerin de aralarında bulunduğu 16 kişi gözaltına alındı.

Fatih'te bir büfeden "sahte rakı" alan Ercan Tümey (48) ve Serkan Okansoy, halsizlik, karın ağrısı, kusma, görme kaybı şikayetiyle hastaneye kaldırıldı. Yoğun bakıma alınan 2 hastanın ardından, onlarca kişi benzer şikayetlerle hastanelere başvurdu. Hastaların çoğunun metil alkole bağlı “Metanol”, zehirlenmesi yaşadıkları tespit edildi. Tedaviye alınan hastalardan Ercan Tümey tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı, 5 kişi ise komaya girdi. Olayın polise bildirilmesiyle İstanbul Emniyeti'ne bağlı Asayiş Şube Müdürlüğü soruşturma başlattı. Olayın polise bildirilmesiyle İstanbul Emniyeti'ne bağlı Asayiş Şube Müdürlüğü soruşturma başlattı.

FOTO:DHA


Yapılan incelemelerde, 23 Ekim’den bu yana; Fatih, Bayrampaşa, Gaziosmanpaşa ve Avcılar'dan, ölüm nedeni şüpheli bulunan 13 kişinin cesedinin Adli Tıp Kurumu Morgu'na götürüldüğü belirlendi. Adli Tıp uzmanlarıyla görüşen polis, 12 kişinin "metil alkol zehirlenmesi" nedeniyle öldüğü bilgisine ulaştı. Serdar Milyoner, Serhan Kayaer, Orhan Kutukız, Naci Çiftçi, Reis Gezer, Mustafa Mekik, Yılmaz Aydın, Dursun Üstün, Metin Kılıç, Hazım Rıza Pelvan, Mustafa Akçay ve kimliği belirlenemeyen 1 kişinin “sahte rakı”dan öldüğünün tespit edilmesiyle çalışmalar yoğunlaştırıldı.

İMALATHANEYE BASKIN
Cinayet Büro Amirliği ekipleri, tedavi görenlerin ifadesine başvurdu. Hastaların tamamının 200 cc’lik şişelerde satılan “Mastika” adı verilen, sahte rakından zehirlediği tespit edildi. Sahte rakıların satıldığı işyerleri belirlendi. Dedektifler, önceki gece, sahte içki satan 6 işyeri sahibini gözaltına aldı. Şüphelilerin ifadesiyle, "sahte rakı" temin eden 6 toptancı belirlendi. Emniyete götürülen kaçak içki toptancılarından, metil alkolle üretim yapan M.K., N.B.,İ.B. ve A.K.’ye ulaşıldı. Gözaltına alınan 16 şüpheli Gayrettepe’deki Asayiş Şube Müdürlüğü’ne götürüldü. Sivil ekipler, ölümlere neden olan imalathanelere de baskın düzenledi. Esenler, Bağcılar ve Küçükçekmece’deki adreslerde çok sayıda kaçak içki ve rakı yapımında kullanılan malzeme ele geçirildi. Cinayet Büro Amirliği’nde sorgulanan 4 kişinin "kaçak tütün satmak" ve "sahte içki" üretmek suçlarından kayıtları olduğu ortaya çıktı.

SAYI ARTIYOR
Soruşturma çok yönlü olarak devam ederken, hastanelerdeki vaka sayısının her geçen saat arttığı öğrenildi. Hastanelere götürülenler arasında aynı aileden 2 kişinin olduğu da öğrenildi. Samatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne tedavisi süren Özkan ve Özcan Yağır kardeşlerin hayati tehlikesinin bulunduğu belirtildi.


SAHTE RAKI İMALATÇISI DA ÖLDÜ
Küçükçekmece'de "metil alkol" sebebiyle ölen Metin Kılıç'la ilgili ilgili ilginç bir bilgi daha ortaya çıktı.

Kılıç'ın Küçükçekmece'de 15 gün önce yapılan "kaçak içki" operasyonunda gözaltına alındığı belirlendi. Cinayet Büro Amirliği dedektiflerinin incelemesinde dün gözaltına alınan 16 isim arasında Kılıç'ın iş ortağının ve kuzeninin de bulunduğu belirlendi. Metin Kılıç'ın kendi ürettiği içki nedeniyle öldüğü öne sürüldü.

Öte yandan Pendik'te özel bir hastaneye kaldırılan, karı-kocanın, alkol komasına girdiği öğrenildi. Durumları ağır olan çiftin kızları, "Babam Samatya'dan 'Mastika' almıştı. Akşam içtiler" dedi.