CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve  Başbakan Ahmet Davutoğlu koalisyon için ikinci kez bir araya geldi. Başbakanlık Konutu'nda saat 18.00 itibariyle başlayan yemekli görüşmede iki lidere CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç ile Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik de eşlik etti. Kritik görüşme sona erdi ve 4 saat 20 dakika sürdü.

CHP'den kritik görüşmeyle ilgili ilk açıklama

CHP'den kritik görüşmeyle ilgili ilk açıklama



Kritik görüşme sonrası AKP'den ilk açıklama

Kritik görüşme sonrası AKP'den ilk açıklama


Kritik görüşme ardından CHP Genel Sözcüsü Haluk Koç ve Bakan Ömer Çelik yaptıkları açıklamada, genel başkanların Perşembe ya da Cuma günü tekrar bir araya geleceklerini belirtti.

Davutoğlu, CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nu kapıda karşıladı. Yemekte  bamya çorbası, zeytinyağlı tabağı, karışık ızgara ile böğürtlenli dondurmalı kek ikram edildi.

MÜZAKERE SÜRECİ RESMEN BAŞLADI

Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası başlayan görüşme saat 18.00 itibariyle başladı ve 4 saat 20 dakika süren görüşme sona erdi. Davutoğlu CHP Genel Merkezi'ne yaptığı ziyaret sonrası Kılıçdaroğlu ile ikinci kez yüz yüze görüştü.



AKRADİTASYON DELİNDİ

Başbakanlık tarafından medyaya uygulanan akreditasyon ise CHP'nin ricası üzerine delindi. CHP, "Bizi izleyen muhabirlerin de alana alınmasını istiyoruz" talebi üzerine, Başbakanlık kartı olmayan gazeteciler de polise basın kartını göstererek alana girdi. Hiç bir medya kuruluşuna akreditasyon uygulanmadı. Hem CHP hem de Başbakanlık muhabirlerinin izlediği görüşmeye medyanın ilgisi yüksek oldu. Halk TV'de canlı yayınla görüşmeyi takip etti.

SÜRENİN DOLMASINA 13 GÜN KALDI

7 Haziran seçimlerinin üzerinden 64 gün geçti. Hükümeti kurmak için Anayasal sınır olan 45 günlük sürenin dolmasına ise 13 gün kaldı. Davutoğlu hükümeti kurma görevini aldıktan 28 gün sonra Kılıçdaroğlu ile ikinci kez bir araya geldi. Bu görüşmenin 'tamam mı devam mı' görüşmesi olmadığı, ihtiyaç duyulması halinde başka görüşmelerinde yapılabileceği belirtiliyor.



RAPORLAR DEĞERLENDİRİLDİ

İki parti arasında güven bunalımının aşılması ve her iki partinin kırmızı çizgilerinin belirlenmesi için oluşturulan heyetler isi beş kez bir araya geldi. Heyetlerin yaptığı görüşmelerden çıkan sonuç genel başkanlara bir rapor halinde sunuldu. Raporlarda tarafların uzlaştığı, ayrıştığı ve genel başkanların insiyatifine bırakılan teknik konular ayrı ayrı yer aldı.



ÇATIŞMALARIN GÖLGESİNDE BULUŞTULAR

Şehit haberlerinin ve çatışmaların gölgesinde gerçekleştirilen görüşmeyle ilgili CHP kurmayları 'Bu şartlar altında koalisyon kurulabilir' beklentisini taşıyor.



Türkiye'nin çok zor bir süreçten geçtiğini ve AKP'nin bunun altından tek başına kalkamayacağını düşünen CHP kanadı toplumun geniş tabanlı bir koalisyonu istediğini vurguluyor.



Kritik görüşmede CHP'nin koalisyon şartı olan 14 ilkeyi kapsayan 5 sorun başlığının ele alındığı tahmin ediliyor.

 




Acilen çözülmesi gerektiği vurgulanan, "eğitim", "dış politika", "Kürt sorunu", "yeni anayasa" ve "ekonomi" konu başlıklarında tarafların çok yakın olmadığı belirtiliyor.  En büyük fikir ayrılığı ise 1-25 Aralık ve yolsuzluklar ile Cumhurbaşkanının statüsünü içeren konu başlıklarında yaşandığı tahmin ediliyor.