CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında tarihi iddialarda bulundu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ailesinin 'mağdur' sıfatıyla yer aldığı bir soruşturma ile ilgili hazırlanan iddianamedeki ifadeleri açıklayan Kılıçdaroğlu, "Türkiye'deki herkesin fişlendiğini" savundu.

SÖZCÜ/ANKARA - 77 milyon vatandaşın özel hayatının fişlendiği bilgisi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ailesinin bilgilerin hukuka aykırı olarak toplandığı iddiasıyla açılan soruşturmada ortaya çıktı. Fişlemeler Emniyet İstihbarat’a ait, Detaylı Veri Analizi programı üzerinden yapılıyor. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianamede, “Programda kişilere ait özel her türlü bilginin yer aldığı” belirtildi.


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, geçen hafta Başbakan Ahmet Davutoğlu’na fişleme skandalını açıklaması çağrısında bulunmuş, cevap gelmezse kendisinin açıklayacağını söylemişti. Kılıçdaroğlu dün ki grup toplantısında, 77 milyon insanı ilgilendiren skandalı açıkladı. Fişlemenin kaynağının Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı’na ait Detaylı Veri Analizi (DEVA 1 ve 2) programları olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, Erdoğan’ın bilgilerine, Başbakanlığı döneminde bir grup polis tarafından bu program üzerinden ulaşılan ifadelerin yer aldığı iddianameyi gösterdi.


Kılıçdaroğlu, İddianamede “Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı’nın, ülke genelinde, yani Türkiye’de herkese ait istihbarat bilgilerini sanal ortamda Detaylı Veri Analizi (DEVA 1 ve 2) programı ile topladığı, program içerisinde ülkedeki herkese ait istihbari kişisel bilgilerin bulunduğu” ifadelerinin yer aldığını belirtti. Kılıçdaroğlu, “Yani bunu birisi bana anlatsa böyle saçma şey olur mu deriz, biz fişlendiğimizi biliyorduk da 77 milyon neden fişleniyor. Taksi şoförünü, işadamını neden fişliyorsun” dedi.


7 HAZİRAN’DA HESABINI SOR: “


CHP lideri ''Beni dinleyen 77 milyon yurttaşıma sesleniyorum; Gestapo, muhaberat devleti gibi yönetiliyor. Vatandaşın özel yaşamı mercek altına alınıyor, fişleniyor. Her vatandaşın özel yaşamı mercek altına alınıyor. Sen bunun hesabını 7 Haziran’da sormak zorundasın sevgili yurttaşım” dedi ve şunları söyledi;

'

'“Sevgili savcı, senin yeni mi aklın başına geldi? Erdoğan olunca mı davayı açıyorsun? 77 milyonun hakkını kim koruyacak? Neden dosyaları gizli gizli görüşmeye çalışıyorsun? Çık milletin önüne, iddianamede az yazmışsın. Daha çok şey yazman gerekirdi. Özel hayatın gizliliği diye emredici hüküm var, neden onun üzerinde durmuyorsun? 77 milyon insan, herkes fişlendi diyor. Benim özel hayatımla ilgili bilgileri, neden AKP fişliyor, depoluyor? Bunlar bir de demokrat diyorlardı kendilerine değil mi? Davutoğlu’na söylüyorum. Şimdi konuş bakalım. Gazeteciler sormadılar sana, fırsat bulamadılar bilemiyoruz; 77 milyon yurttaşın bilgilerini ne yapacaksın sen? Benim özel hayatımı merak ediyorsan, gel ben sana anlatayım. Ama sen vatandaşın özel hayatından ne istiyorsun? O bilgiler, DEVA 1 ve 2 programı hangi gerekçeyle tutuluyor orada? Hukukta böyle bir şey yoktur.”



ŞİRKET GİBİ YÖNETTİKLERİ İÇİN KASALARI TAŞIDILAR: “Ben devleti istediğim gibi yönetirim, şirket gibi yöneteceğim” diyor. Türkiye Cumhuriyeti, sizin babanızın çiftliği mi, siz şirket gibi yöneteceksiniz? Vatandaşları senin müşterin mi sen oturup burayı çiftlik gibi yöneteceksin? Şirket gibi yönettikleri için, fabrikaları, tarlaları, arazileri hepsini yandaşlarına peşkeş çektiler. Şirket gibi yönettikleri için bu kadar işsiz var. Şirket gibi yönettikleri için devletin kasalarını çocuklarının yatak odalarına taşıdılar.



AHLAKEN MİT’E DÖNEMEZSİN: Siyasal kimliği ortaya çıktıktan sora, eğilim yoklamasına girdikten sonra, AKP Ankara il Başkanlığı’nı ziyaret ettikten sonra o göreve ahlaken dönemezsin, dönmemelisin. Davutoğlu’na açık net bir çağrı yapıyorum, Hakan Fidan ne zaman atandı ve 5 yıllık süresi doldu mu dolmadı mı, bunu açıklasın.