Kamil ELİBOL - ANKARA / SÖZCÜ

MHP’li Yusuf Halaçoğlu forsta 4 Türk devletinin eksik olduğunu savunarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yıldız sayısını 16’dan 20’ye çıkarmasını önerdi.

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada Atatürk’ün 1922’de İzmir’e giderken üzerinde 20 yıldız olan Cumhurbaşkanlığı forsunu kullandığını belirterek 1959’dan sonra fors sayısının 16’ya düşürüldüğünü iddia etti.

Şah İsmail’in başında olduğu Safevi, Memlük, Karakoyunlular ile Uzun Hasan’ın başında olduğu Akkoyunlular devletlerinin forsta olması gerektiğini belirten Halaçoğlu, şöyle konuştu:

“Cumhurbaşkanlığı forsundaki 16 yıldız cihanşümul’e (yedi cihana mal olmuş) 20 Türk devletini temsil etmiyor.Bu 4 Türk devletinin forsa eklenmesi lazım. Temsili törenin de buna göre dizayn edilmeli. Oradaki asker sayısı da 16’dan 20’ye çıkartılmalı.”

DEMİREL’E RAPOR SUNDUM

Halaçoğlu, Türk Tarih Kurumu Başkanı iken o dönem gündeme gelen benzer tartışmalar nedeniyle 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e özel rapor gönderdiğini ifade ederek, “Raporumda forstaki yıldız sayısının 20’ye çıkması gerektiğini söyledim. Şu devletler temsil ediliyor, şu devletler eksiktir dedim. 4 devletin de forsa girmesinin önemine vurgu yaptım. Ancak Demirel’den yanıt gelmedi” diye konuştu.

Halaçoğlu, Saray’daki tören kıtasına karşı olmalarının söz konusu olmadığını aksine bunu desteklediklerini söyledi. Osmanlıca tartışmalarına da katılan Halaçoğlu şunları söyledi:

“Bizim şaşırdığımız şu; Türk ırkı yoktur diyen Türk kelimesini her yerden çıkartmaya çalışan Türk diliyle ilim felsefe yapılmaz diyen, milliyetçiliği ayaklar altına alan bir zihniyetin 16 Türk devletini oraya çıkarmasını anlamakta zorluk çekiyoruz. Madem tarihte Türkler yoktur o zaman bu devletlerin ya da sembollerini taşıyanların işi ne orada? Madem Türkçe ile ilim felsefe yapılamıyor o zaman neden Türkçe konuşuyorsunuz. Niye Osmanlıcaya çevirelim diyorsunuz. Osmanlıca da bir Türk dilidir”