Senaristliğini ve yönetmenliğini Levent Soyarslan’ın yaptığı O.H.A: Oflu Hoca’yı Aramak “Madde ile Mananın Savaşı” isimli Türkiye’de politik kurmaca-belgesel sinemanın ilk örneğini oluşturan filme sansür uygulandı. 20 Mart’ta vizyona girmesi beklenen filmin İstanbul, Ankara, İzmir ve Trabzon’da yer alan sınırlı sayıdaki sinema salonu dışında gösterilmeyeceği açıklandı.  Bunun üzerine dağıtımını Mars Dağıtım'ın üstlendiği, filminin gösterim tarihi 22 Mayıs 2015 olarak değiştirildi.

KOZ'A 320 SALON, OHA'YA 25
"Türkiye'nin en büyük dağıtım şirketlerinden olan Mars Dağıtım’ın filmimizin dağıtımıyla ilgili yapması gereken her şeyi en başından beri tarafsızca yaptığına inanıyoruz" diyen filmin yönetmeni Levent Soyarslan, "Tarafsızlıklarının bir göstergesi olarak ayni firmanın Kod Adı K.O.Z. filminin de dağıtımcısı olduğunu hatırlatırız. Zıt fikirlerin beyazperdede toplumla buluşması adına Mars Dağıtım’ın bu tarafsızlığını kutluyoruz" dedi.

Mars Dağıtım’ın dağıttığı ve toplum tarafından talep görmeyen AKP yandaşı Kod Adı K.O.Z. adlı film 320 salonla tüm ülke çapında vizyona sokulabilmişken ödüllü politik komedi O.H.A’nın Antalya’da bir tek salonda dahi yer alamaması ve ülke çapında sadece 25 salonda kalması dikkat çekti.

"KARARI TÜRK HALKI VERSİN"

Bu durum için "ironik ve daha da ötesi trajik" diyen Soyarslan, "Mars Entertainment Group'un filmimizi sabote etmek için dağıtımına aldığı yönündeki spekülasyonları tamamen yersiz ve saçma buluyoruz. Tam tersine bu siyasi iklimde Antalya Film Festivali’nden iki ödül alan, if İstanbul Film Festivali seçkisinde yer alan bu muhalif politik komediyi dün nasılsa, bugün de dağıtmakta kararlı olduklarını görüyoruz. Ancak sayılar şunu gösteriyor: sistemin dinamikleri öyle bir noktaya gelmiştir ki kişiler ve kurumlar ötesi durumlar söz konusudur. Hangi filmin hangi sinemada izlenip izlenmeyeceğine sadece Türkiye halkı karar verir. Sistemin izleyiciye hangi filmi nerede seyredeceğini dayatması yasaktır.

OHA: Oflu Hoca'yı Aramak'ın Fragmanı

O.H.A Oflu Hoca’yı Aramak'ta ne anlatılıyor?

Levent Soyarslan'ın yazıp yönettiği, Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivalinde iki ödül kazanan, Uluslararası If İstanbul Bağımsız Filmler Festivali seçkisinde yer alan O.H.A, aykırı bir mizah anlayışıyla Türkiye gerçekleriyle dalgasını geçen sıradışı bir mokümanter (kurmaca-belgesel) sinema örneği.

90’lı yılların efsane karakteri Küfürbaz Oflu Hoca hakkında belgesel yapmak isteyen bir grup gencin ve onlara sponsor olan Karadenizli işadamı Ali Baltaoğlu'nun başlarına gelenlerin anlatıldığı film, toplumun her kademesinin hicvedildiği çılgın bir macera. Film tanıtım bülteninde şu cümlelerle anlatılıyor:

“Yaşar Kalyoncu'nun üstün bir performansla canlandırdığı “belgeselin sponsoru”
müteahhit Ali Baltaoğlu'nu aslında hepimiz iyi tanıyoruz. Otoriter, öz güveni yüksek,
risk almaktan korkmayan, modern görünümlü ve yerel tavırlı karakterimiz, haberlerin başköşesinde lider politikacı, reklamlarda inşaatçı, doğa katliamlarında azmettirici olarak yıllardır hayatımızda… Ancak bu kez gücü ve serveti başına gelecekleri engellemeye yetmiyor! Karadeniz yaylalarında Oflu Hoca'yı ararken karşımıza çıkan köylüler, aktivistler, yarı-aydınlar, askerler ve devlet adamları da filmin acımasız mizahından paylarına düşeni alıyorlar. O.H.A, eleştirel zekâsıyla, protest sinema örneği oluştururken, politik mizahta yeni bir dönemin başlangıcını işaret ediyor. Oflu Hoca'yı arama yolunda madde ile mananın savaşına tanıklık etmeye davetlisiniz”

YORUMLAR

"Sürprizlerle dolu, şahane bir film. Gülmekten yanaklarım ağrıdı.Son 15 yılda izlediğim en iyi mizah filmi." Janset

"Bugün bir mizah filmi seyrettim kendime gelemedim.
Gezi’yle kıvamını bulan anarşist mizah, sinema tarihimizin en kral mizah filmini çekti. Anarşistler içimizdeki üstün ırk, artık Türkiye’nin elinde Niçe’nin mısralarıyla
‘alevli bir mızrak var’, bu çocukları kimse tutamaz." Nihat Genç

“Film insanı rahat koltuğunda yakalayıp olmadık yerlere sürüklüyor.
İnceden işleyen bir mizah var kurguda. O.H.A için şu denilebilir: Hınzır bir yönetmenden hınzırca bir kurmaca belgesel!” Müfit Özdeş

“Müthiş cesareti, eleştirisini son derece zekice yapması ve her türlü muhalif düşüncenin bağıra çağıra değil, kahkahalarla güldürerek, ironiyle yapılabileceğini göstermesiyle çok başarılı.” Erdoğan Mitrani

Kaçkar Megadağ 2023 Tanıtım Filmi

Filme Dair Notlar
• Festivaller-Ödüller: 51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali
Jüri Özel Ödülü,  Dr. Avni Tolunay Özel Ödülü, 14. Uluslararası If Istanbul Film Festivali resmi seçki.
• O.H.A ülkemizde politik mokümanter sinemanın ilk örneği.
• Film için oluşturulan `Kaçkar Megadağ 2023 Projesi` gerçek zannedildi,
emlak sitelerinin yer verdiği projeden ev almak isteyenler çıktı!
• Filmin çekimleri Rize, Gümüşhane, Artvin, Trabzon, Sapanca,
İstanbul ve Sofya’da gerçekleştirildi.
• Önyapım, yapım ve yapım sonrası çalışmalar 2 yıl sürdü, toplam 250 kişi görev aldı.
• Filmde tamamen gerçek silah ve mühimmat kullanıldı.

KÜNYE
Senaryo - Yönetmen - Kurgu: Levent Soyarslan
Görüntü Yönetmeni: Vedat Demir Müzik: Cihan Sezer
Oyuncular: Yaşar Kalyoncu, Adem Yılmaz, Ergun Karamık, Murat Çelik, Taies Farzan, Burak Saraçoğlu, Harun Akusta
Yapımcı: Zeynep Kesler, Levent Soyarslan
Yapım Şirketi: LVT   Dağıtımcı: Mars Dağıtım