Foto: Depophotos


Kamil ELİBOL / ANKARA

Çevik Kuvvet’te fazla mesai isyanı çıktı. Ayda 160 saat yerine 240 ila 300 saat arasında çalışan Çevik Kuvvet polisleri, diğer meslektaşları ile aynı fazla mesai ücreti almalarına tepki gösterdi.

Emniyet Teşkilatı’nda görev yapan çeşitli rütbelerdeki 265 bin polise fazla mesai yapsa da yapmasa da aylık 363 lira fazla çalışma ücreti ödeniyor. 21 bin Çevik Kuvvet polisi ise diğer meslektaşlarından 2 kat fazla çalışmalarına rağmen, ödenen ücretin adaletli olmadığını savunuyor.

DİKKATE ALINMADI

‘’Ombudsmanlık” olarak bilinen Kamu Denetçiliği Kurumu’nun polislerin özlük haklarının yeniden düzenlenmesine ilişkin verdiği tavsiye kararı da dikkate alınmadı. Kurul polisin mesai saatlerinin haftada 40 saatle sınırlandırılması, bu mümkün değilse 48 saat olarak belirlenmesi ile fazla çalışma ücretlerinin hesaplanmasında saat başı ücretlendirmeye gidilmesi ve ek görevlendirmeler için fazla mesai ücreti ödenmesi gerektiği yönünde görüş bildirmişti.

240 İLA 300 SAAT

Ülke genelinde gerçekleşen tüm toplumsal olaylarda görev alan 21 bin Çevik Kuvvet polisinin artan terör eylemleri sonrası 12/12 yani 12 saat çalışıp, 12 saat istirahat sisteminde çalışıyor. Devlet Memurları Kanunu’nda polislerin aylık çalışma süresi 160 saat olmasına karşın, fiilen bu süre 240 ile 300 saati buluyor.

30 EK GÖREV

Çevik Kuvvet polisleri, devlet büyükleri, yurt dışından gelen heyetlerin programlarından, dini ve milli bayramlara, konser, festival, fuar gibi etkinliklerden spor müsabakalarına kadar 30 farklı ek görev üstleniyor. Ancak bunlardan, sınav tedbirleri haricinde kalanların hiçbiri için ek ödeme yapılmıyor.

MALİYE KARŞI ÇIKTI

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün Çevik Kuvvet’e fazla mesai ücreti ödenmesi konusunda bir kanun tasarı taslağı hazırladığı ancak Maliye Bakanlığı’nın, “Bütçeye mali yük getirir” diyerek karşı çıktığı öğrenildi.

Maliye, terör açısından “kritik” sayılan doğu-güneydoğu başta olmak üzere 37 ilde görev yapan 10 bine yakın Çevik Kuvvet polisinin artırılması istenilen “operasyon hizmet tazminatına” da onay vermedi. Bu illerdeki Özel Harekat, Terörle Mücadele, İstihbarat, Güvenlik Şubelerinde çalışan polislere aylık 600 TL civarında ödenen operasyon tazminatı, aynı görevi yapan Çevik Kuvvet için 300 TL civarında bulunuyor. 21 bin Çevik Kuvvet polisi, sadece 100 TL civarında branş tazminatı alıyor.

BOZUK KUMANYA

Geçmiş yıllarda bozuk kumanya zehirlenmeleri ile gündeme gelen Çevik Kuvvet polisinin 12/24 çalışma sistemini dahi “mumla” aradığı belirtildi. Gezi Parkı eylemlerinde Çevik Kuvvet polislerinin yaklaşık 3,5 ay evlerine gitmeden perişan halde görev yaptığına ilişkin görüntüler de kamuoyuna yansımıştı.

7 Haziran sonrası ivme kazanan terör saldırıları ve toplumsal olaylar nedeniyle 1. Bölge (batı) ilerinden doğu-güneydoğuya çok sayıda Çevik Kuvvet polisi “takviye” amacıyla gönderildi. Takviye timleri, Hakkari, Şırnak, Mardin, Diyarbakır, Tunceli gibi illerde 15 gün ile bir ay arasında çalışıyor.