CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanıt vermesi istemiyle TBMM'ye soru önergesi verdi. Yarkadaş, "Diyanet İşleri Başkanlığını IŞİD benzeri terör örgütlerine karşı toplumun bilinçlenmesi amacıyla hangi çalışmaları yapmıştır? Diyanet’in ülkemizde aldığı tedbirler nelerdir?" diye sordu.

Barış Yarkadaş soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

“Ortadoğu’da yaşanan IŞİD ve benzer nitelikteki Selefi/Vahhabi örgütlerin etkinliklerinin artması İslam dünyasına da büyük zararlar vermeye başlamıştır. Geçtiğimiz aylarda Almanya’da yapılan bir araştırmada son bir yılda 19 televizyon, radyo ve yazılı basında çıkan 265 bin 950 haberin değerlendirilmesi yapılmış; İslam dini, Katolik ve Protestanlar hakkında 5 bin 141 haber yayınlanırken, haberlerin yarısından fazlasının İslam’la ilgili olduğu, İslamiyet hakkında çıkanların, IŞİD faktörü nedeniyle büyük çoğunluğunun olumsuz olduğu ve Almanlar arasında İslam imajının en düşük seviyede olduğu yine araştırmada belirtilmiştir. Son aylarda yoğunlaşan terör eylemleri ise dünyanın birçok noktasında İslam imajına büyük zararlar vermektedir.
Yazılı ve görsel medyaya yansıyan çeşitli haberlerde bu terör örgütlerine ülkemizden de katılımlar olduğu ve katılım yaşının giderek düştüğü ifade edilmiştir.
Ülkemizde birçok kentte IŞİD lehine propaganda toplantıları yapıldığı ve İstanbul’da yapılan çok sayıda çocuğun getirildiği bir piknikte Vaiz’in “Bizi hakkıyla cihad yolunda savaşlardan eylesin. Allah’ım cihad eden ve sabreden mücahidlere yardım et, onları zafere ulaştır. Onların atışlarını isabete ulaştır” dediği yine basın organlarına yansımıştır.
İslam dininin inançları, ibadet ve ahlak esasları ile ilgili işleri yürütmek, din konusunda toplumu aydınlatmakla görevli Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ise bu dönemde daha etkin bir çalışma yürütmesi gerektiği kaçınılmaz bir gerçektir.

Bu çerçevede;
Soru 1: Diyanet İşleri Başkanlığını IŞİD benzeri terör örgütlerine karşı toplumun bilinçlenmesi amacıyla hangi çalışmaları yapmıştır?
Soru 2: İslam dünyası ve terörün birlikte anılmasına karşın Diyanet’in ülkemizde aldığı tedbirler nelerdir?
Soru 3: IŞİD ve benzeri terör örgütlerine ülkemizden ve ülke dışından gelerek Türkiye’yi örgüte katılma aracı olarak kullanan kişilere karşı hükümetinizin aldığı önlemler nelerdir? “