Türkiye-İran sınırının güvenliğini sağlayan Başkale 4. Hudut Tabur Komutanlığı Sualtı Hudut Bölük Komutanlığı ekipleri, termal kameralarla keşif ve gözetleme faaliyeti sırasında bir grubun yurda izinsiz girdiğini belirledi.

Kaçakların tipi nedeniyle vadide mahsur kaldığını tespit eden Mehmetçik, bölgeye operasyon düzenledi. Hava sıcaklığının sıfırın altında 13 dereceye kadar düştüğü bölgeye bir saatte ulaşan askerler, Afganistan ve Kırgızistan uyruklu 24'ü çocuk ve 12'si kadın 63 kaçakla karşılaştı.

Soğuktan donmak üzere olan çocukları battaniyelere sarıp, üzerlerindeki parkaları giydiren Mehmetçik, Sualtı Hudut Bölüğünde misafir ettikleri gruba yemek, sıcak çay ve süt ikramında bulundu.

Başkale Devlet Hastanesinin acil servisinde görevli doktor İbrahim Şenocak,  "sıcaklığın sıfırın altında ölçüldüğü İran sınırında iki gün boyunca dışarıda kalan kaçaklar zamanında kurtarılmasalar hayati tehlikeleri olabilir ve ölebilirlerdi. Ama zamanında kurtarıldılar, biz de burada gerekli tedavileri uyguladık, şu anda durumları iyi" dedi.



Başkale Devlet Hastanesindeki sağlık kontrolünün ardından İlçe Jandarma Komutanlığına teslim edilen kaçakların, sınır dışı işlemleri için İl Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesine gönderileceği öğrenildi.

TÜRK ASKERLERİNE TEŞEKKÜR ETTİLER

Kırgızistan uyruklu Abdulrezak Abdulmücmin de Afganistan'dan İran'a geçiş yaptıklarını, iki hafta bekledikten sonra Türkiye'ye ulaşmak üzere dört gün önce yola çıktıklarını dile getirdi. Türkiye-İran sınırının belli bölgesine kadar araçlarla getirildiklerini ifade eden Abdulmücmin, üç gün boyunca yürüdüklerini ve sınırı geçerek Türk topraklarına girdiklerini söyledi.



Kendilerine rehberlik edenlerin grubu sınır hattında bırakıp İran'a dönmesiyle yollarını kaybettiklerini ve vadide mahsur kaldıklarını belirten Abdulmücmin, şöyle konuştu:

"Türkiye'ye geçtikten sonra hava çok soğuktu. Bölgede kar yağışı ve tipi vardı. Özellikle çocuklar çok üşüdü, sürekli ağlıyorlardı. Hem soğuk hem de yorgunluktan takatimiz kalmamıştı. Yolumuzu da kaybettikten sonra vadide ölümü beklemeye başladık ama Türk askerleri yanımıza gelerek bizi kurtardı. Bize sıcak ekmek ve yemek verdiler. Bizi hastaneye götürüp ilaç verdiler. Bizi kurtaran Türk askerlerine teşekkür ederiz. Allah onlardan razı olsun."

BİR HAFTADA YAKLAŞIK 200 KAÇAK YAKALANDI!

Türkiye'nin İran'la en uzun sınırına sahip Van'da, Kara Kuvvetleri
Komutanlığına bağlı 6. Hudut Alay Komutanlığı ekiplerince titizlikle yürütülen
hudut emniyeti faaliyetlerinde, son bir haftada yaklaşık 200 kaçak yakalandı.

Zorlu arazi şartları ve iklim koşullarında Türkiye-İran sınır hattını
gece gündüz kontrol altında tutan hudut birlikleri, kaçakçılık faaliyetlerinin
yanı sıra sınırı izinsiz geçmek isteyenlere de göz açtırmıyor. AA