Sözcü/İSTANBUL

İstanbul Emniyeti'ne bağlı Asayiş Şube Müdürlüğü'nce koordine edilen, uygulamalar, İstanbul Emniyet Müdürü Vali Selami Altınok'un göreve gelmesinden kısa süre sonra hayata geçirildi. Daha önce eski il emniyet müdürlerinden Hasan Özdemir döneminde "Huzur 34" adıyla yapılan uygulamalar, sonra gelen il emniyet müdürlerince devam ettirilmemişti. Son yıllarda asayiş suçlarındaki tırmanış nedeniyle, polis, bu yıl tekrar cadde ve sokaklara yöneldi. Bu güne kadar neredeyse tüm ilçelerde yapılan denetimlerinin son adresi Bağcılar oldu.



"Kentte Huzur Denetimi" adını taşıyan çalışmayı SÖZCÜ Muhabiri Habip Atam, Bağcılar İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri ile  adım adım takip etti.

NEZAKET UYARISI

Asayiş denetimi, öncesi bir çok şube ve ilçeden ekipler oluşturularak 800 polis görevlendirildi. Çalışma için yaya, işyeri ve trafik denetimi olmak üzere 3 grup oluşturuldu. Eşgüdümü sağlamak için bölünen ekipler için 3 polis müdürü görevlendirildi. Denetim öncesi müdürler amirlerle bir araya gelerek, yaşanabilecek aksaklıklara karşı uyarıda bulundu. Vatandaşlara karşı nazik davranılmasını, gereksiz tartışmalardan kaçınılması istendi.



MERAKLI BAKIŞLAR

Saat 23.00 olduğunda, çalışmaya başlanması için talimat verildi. Yaya denetimi yapan birimler, Faruk Saraç'ın tasarladığını kırmızı yeleklerini giydi. Ekipler, Bağcılar Meydanı'ndaki yürüyüş yolu ve bazı cedde ve sokaklara girdi. Hareketlerinden kuşku duyulan kişiler durduruldu. Aranan şüphelilerin emniyet sistemi üzerinden Genel Bilgi Taraması (GBT) yapıldı. Polis, meraklı bakışlar arasında çalışmasını sürdürürken, bazı vatandaşların, " demek ki önemli bir şey olmuş", "kaçak arıyorlar", "çatışma çıkmış" gibi yorumları dikkat çekti. Polislere soru sorarak gerçeği öğrenenlerin çoğu ise çalışma için teşekkür etti.

SİGARAYA CEZA

Kapalı mekanlarda da denetim yapan polis, kimlik kontrolü ve arama yaparken, içeride sigara içenleri de affetmedi. Haklarında tutanak düzenlenen tiryakilere ceza kesilmesi için İl Sağlık Müdürlüğü'ne bilgi verilecek. Müşterilerin masalarına yönelerek kimlik kontrolü yapan ekipler, yer yer gençlerle sohbet ederek, suçlara karşı ve suçlardan nasıl korunacağı yönünde bilgi de verdi.

ARANAN 12 KİŞİ YAKALANDI

Sabaha kadar devam eden denetimlerde, 2 bin 820 kişi sorgulandı. Yaklaşık bin araç ve 145 işyeri denetlendi. Güvenlik güçlerince aranan 12 şüpheli gözaltına alındı. Aramalarda, 4 tabanca, çeşitli tür ve miktarda narkotik madde ve kesici alet ele geçirildi. İşlem yapılan işyeri ve sürücülere 53 bin 300 lira ceza kesildi.



İstanbul'da rüşvet operasyonu

İstanbul'da rüşvet operasyonu