Mide küçültme (tüp mide) ameliyatı nedir?
Tüp mide ameliyatı midenin yaklaşık %75-80'inin çıkarılmasıdır. Sonuçta mide hacmi azalır. Ameliyat olanlar daha az yiyerek doygunluk hisseder. Ayrıca midenin çıkartılan kısmından ghrelin denen iştah hormonu salgılanır. Bu hormonun eksilmesi de iştahı azaltır. hastalar diyetten farklı olarak tok olarak kilo verir.

Kimler bu ameliyatı olabilir - yaş aralığı?
Bu ameliyat için yaş aralığı 18-65 yaştır. Artık bu yaş aralığı da değişmektedir. Artık alt sınır 13 yaşa kadar düşmüştür. Çocuklarda obezite son yıllarda yükselmiştir. Ergenlik dönemini tamamlayanlarda da bu ameliyat yapılabilmektedir. Ayrıca vücut kitle indeksine(VKİ) bakılmaktadır. Vücut kitle indeksi 35'in üzerinde olan hastalara uygulanmaktadır. Ayrıca diyabeti veya metabolik sendromu olanlarda 30 üzerinde de uygulanabilmektedir. Ayrıca ameliyat adaylarının ameliyat dışı kilo verdirme yöntemlerini uygulamış olması gerekir.

AMELİYAT RİSKLİ Mİ?

Ozan Orhon yıllar önce böyle bir ameliyat olmuştu. Ölümden dönmüştü.  Bu ameliyatla bir benzerliği var mı?
Ozan Orhon daha önce mide bandı ameliyatı olmuştu. Ama mide bandı ameliyatı yol açtığı sorunlar nedeniyle artık terkedilmiştir.

Tüp mide ameliyatı riskli mi?
Bu ameliyat teknolojinin gelişmesi ve doktorların tecrübesinin artmasıyla çok düşük risklerle gerçekleştirilmektedir. Bu ameliyatlarda ölüm riski binde birin altındadır. Sorun çıkma olasılığı %1'dir. Bu konuda tecrübeli obezite cerrahisi merkezlerinde yapıldığı sürece riskler çok düşüktür.

Ameliyat sonrası kilo verme süreci ne kadar zamanda tamamlanıyor?
Kilo verme 1-1.5 yıl devam etmektedir. En hızlı kilo verme dönemi ilk 6 aydır. Bu ameliyatla hastalar fazla kilolarının ortalama %75'ini vermektedir.

Operasyondan sonra tekrar kilo alma durumu olabilir mi?
%5 hastada kilo verme döneminden sonra 5-10 kg kilo alma görülebilir. Kurallara uyulduğu sürece bu risk çok azdır.

IŞIN KARACA 25 KİLO VERDİ

Şarkıcı Işın Karaca yaptığı diyet ile şaşırttı. 25 kilo veren ve 36 bedene düşen Işın Karaca, Haşimato tiroidi hastalığı ve metabolizma sorunları sebebiyle sık sık kilo alıp veriyordu. Peki bu sefer Işın Karaca nasıl zayıfladı? Kilolarından toptan ve kalıcı olarak kurtulmak isteyen Işın Karaca mide ameliyatı oldu. Operasyonun ardından 25 kilo veren Işı Işın Karaca, zayıflamaya devam ediyor. Yeni yılda sevgilisi Tuğrul Odabaş’la evlilik planı yapan Işın Karaca, Instagram’da paylaştığı fotoğrafları sonrası takipçilerinden övgü mesajları aldı.