Söz konusu akıllı telefonlar olunca neredeyse her gün yeni bir model ile karşılaşmaya başladık ve bunca model arasından hangisini alacağımıza ya da hangisinin bizim için doğru tercih olduğuna karar vermek de her geçen gün daha zor olmaya başladı.
Neyse ki tr.fobito.com, bu listesinde yer alan maddelerle akıllı telefon alırken hangi unsurlara dikkat etmemiz gerektiğini açıklamış.

AKILLI TELEFON KRİTERLERİ

Tasarım - Elbette bir telefon alacağımız zaman ilk belirlememiz gereken unsur tasarımı olacak; çünkü ilk karşılaştığımız özelliği telefonun tasarımı. Şeklini beğenmediğimiz bir telefonu kullanmak istemeyiz.

Ağırlık - Tasarımından sonra telefonun boyutları ile doğrudan ilgili olan bir başka unsur da telefonun ağırlığı ve elimizde, cebimizde ya da çantamızda rahat taşınabilip taşınamadığı.

Ekran Boyutu - Özellikle telefonunuz ile çokça oyun oynayacak ya da video izleyecekseniz büyük ekranlı bir modeli tercih etmeniz size daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunacaktır; ancak diğer taraftan da büyük ekranlı bir telefonun ağırlığı artacak ve 6 inç’in de üzerine çıkabilen bazı modellerde tek elle kullanım zorlaşacaktır. Bu nedenle telefonun kendisini deneme şansınız olmasa da satın almadan önce bire bir modelini elinize alıp denemenizde fayda var.

Ekran Çözünürlüğü - Telefonda video izleyenler ya da yüksek performans gerektiren oyunlar oynayanlar için önemli bir özellik olan ekran çözünürlüğü, aynı zamanda bataryanızı da tüketen özelliklerden biri. Bu nedenle eğer video ya da oyun düşkünü bir kullanıcı değilseniz ekran çözünürlüğünden bir miktar feragat edip örneğin 720p çözünürlüğe sahip bir telefon alıp kullanım süresinden kazanabilirsiniz.
İşletim Sistemi - Telefon alırken şüphe duymamanız ve kesin karara sahip olmanız gereken unsurlardan birisi de işletim sistemidir. Neler yapabildiklerini ve hangi işletim sisteminin sizin daha çok işinize yarayacağını belirledikten sonra IOS, Android veya Windows Phone’dan birisini seçmek zorundasınız.

4G - Ülkemizde de şu sıralar tartışmaları süren 4G teknolojisi, henüz kullanılmaya başlamamış olsa da bu yılın sonlarına doğru yaygınlaşacak gibi duruyor. Şu an mevcut mobil kablosuz bağlantı teknolojisi olan 3G’den çok daha hızlı olan 4G de mobil internet kullanıcılarının dikkat etmesi gereken özelliklerden.

Pil Kapasitesi - Hemen her modelin en büyük kusuru olan kullanım süresi sizin şarj cihazınıza ne kadar bağımlı olduğunuzu belirler. Eğer sürekli telefonunuzu şarj edecek ortam bulamıyorsanız 3000 mAh’ın altında enerjiye sahip bir telefondan uzak durun.

RAM - Bilgisayarlarımızın da önemli donanımsal parçalarından biri olan geçici bellek, telefonlarımızda da her gün artan değerlerde önemini artırıyor.Çoğu model bu yıla kadar 2 GB RAM seçeneği ile piyasaya çıkarken şu an 3GB modelleri de yaygın olarak bulmak mümkün; ancak bu da sizin telefonu kullanım amaç ve şekliniz doğrultusunda bir performans artışı sağlayacak unsurlardan.

İşlemci - Sürekli yenilenen işlemci teknolojisi, akıllı telefonların performansını da süreki geliştiriyor. Bu noktada sürekli çeşitli uygulamalar kullanan ya da oyun oynayan bir kullanıcı iseniz en iyi tercih en son teknolojiye ait olan işlemciden yana seçim yapmak olacaktır.
Kamera Çözünürlüğü - Eğer fotoğraflarınızı sadece sosyal medyada paylaşmak için çekiyorsanız 8 megapiksellik bir kamera sizin işinizi görecektir; ancak daha profesyonel sonuçlar istiyorsanız kameranızın megapiksel değerini bazı modellerde 41 megapiksele kadar çıkıyor. Ayrıca kameranın flaşı, yazılım özellikleri, çekim modları ve lensleri de fotoğraf kalitenizi çok etkiler, unutmayın.

Dayanıklılık - Telefonu kullanım yerinize ve şeklinize göre farklı dayanıklılık unsurları isteyebilirsiniz. Bazı kullanıcılara sadece basit bir telefon kılıfı yeterli olabilirken bazı kullanıcılar su geçirmez, toza ve darbelere dayanıklı bir kasa ya da kılıf isteyebilir. Bu da tamamen sizin tercih ve kullanım biçimize kalmış.

Bluetooth - Önemli değilmiş gibi görünse de telefonunuzun handsfree özelliğini kullanmak, dosya aktarımı yapmak, akıllı saat, kablosuz hoparlör, fitness ekipmanları gibi ekstra donanımları kullanmak için bluetooth özelliğine ihtiyacınız vardır. Bluetooth özelliğine sahip bir telefonu seçmek sizin için daha iyi olacaktır.

NFC - Yine ülkemizde çok yaygın olmayan bir teknoloji olan NFC bağlantısı sürekli geliştirilmekte olan bir başka teknoloji. Şu an temassız ödeme işlemlerinde ve dosya aktarımında kullanılan NFC bağlantısı ilerleyen süreçte çok daha yaygınlaşacak. Bu nedenle aldığınız telefonun NFC özelliğinin olmasına dikkat edin.

Kablosuz Şarj - Kablosuz şarj ekstra bir özellik gibi görünse de şarj cihazı girişinden kaynaklanan arızalarla karşılaşmanızı engeller. Bu sebeple kablosuz şarj özelliği bulunan telefonları tercih etmeniz sizin faydanıza olacaktır.

Aksesuar - Telefonunuzla birlikte kullanacağınız çeşitli aksesuarları ve bu aksesuarların erişilebilirliği de kullanıcı deneyiminizi etkileyecek olan unsurlardır. Telefonunuza uygun kılıf, ekran koruyucu ve benzeri aksesuarlar ile bu aksesuarların fiyatı telefon tercihinizi etkileyebilir.

Dahili Uygulamalar - Üretici firmanın telefonunuza önceden yüklediği ve telefonunuzla birlikte dahili olarak gelen uygulamalar da kimi zaman çok işlevsel olabilirken kimi zaman telefonunuzda yer kaplayan kullanışsız uygulamalar olabiliyor. Bu nedenle alacağınız telefonun dahili uygulamalarına özen göstermenizde de fayda var.

Fiyat - Elbette telefonunuzun fiyatı da satın alma kararınızı etkileyecek olan en önemli unsurlardan birisi. Bütçenizi zorlamayacak ve ödediğiniz paranın karşılığını size verebilecek bir telefon seçmelisiniz.