Hem gezegenin yer yüzü koşullarını, hem atmosfer ve toprak yapısı ve elbette hem de yaşamı desteklediği ya da üzerinde herhangi bir yaşam unsuru barındırıp barındırmadığını araştırmak için gönderilmiş olan bazı araştırma robotları şu an hala Mars’ta ve Ay’da veri toplayıp Dünya’daki araştırmacıların asistanı olarak görev yapıyor.

İşte tr.fobito.com’un derlemesi ile Dünya'da Ay'a ve Mars'a gönderilen araçlar:

Mer1 - Opportunity
Amerikan yapımı olan Opportunity aracı Mars’ta araştırma yapmak üzere 2004 yılının 25 Ocak’ında Kızıl Gezegen’in yüzeyine iniş yaptı. Şu an Mars’taki Solander Point isimli bir dağı araştıran Opportunity, gezegen yüzeyinde 42.2 kilometre yol kat etti.

Mer2 - Spirit
Bir başka Amerikan yapımı olan Spirit aracı da 4 Ocak 2004’te Mars’a iniş yapmıştı; ancak görevi sırasında 22 Mart 2010 tarihinde yumuşak bir zemine saplanıp hareket edemez hale geldiği için kendisi ile iletişim kesildi.

Sojourner
24 Temmuz 1997’de Mars yüzeyine iniş yapan bir diğer ABD yapımı araç olan Sojourner, 100 metre yol kat ettiği 3 aylık görevin ardından görevini tamamladı. Kısa süren bu görev sürecindeki amacı ise, Mars’a inmek için gereken teknolojiyi test etmekti.

Curiosity
2012 yılının 6 Ağustos’unda Mars yüzeyine inen Curiosity’nin görevi Mars’ta yaşam belirtisi aramak ve Mars’ın jeoloji ve atmosferik yapısı hakkında bilgi toplamak.
Hala bu görevini sürdüren en meşhur uzay robotlarından biri olan bu aracın kat ettiği toplam yok şu an 10 kilometre.

ExoMars
2018 ya da 2020 yılında Mars’a inmesi planlanan Avrupa ve Rusya ortak yapımı ExoMars aracının görevi 6 ay boyunca Mars’ta yaşam belirtisi aramak olacak.

Mars 2020
Yine 2018 ve 2020 yıllarında iniş yapması planlanan Mars 2020, Kızıl gezegenin yaşamaya ve kolonileştirilmeye elverişli olup olmadığını araştıracak bir ABD robotu olarak gezegenin yüzeyini v atmosferini tarayacak.

Lunar Roving
Aya yapılan insanlı uçuşlarda yüzeye inen araştırma ekibine yardımcı olmak için gönderilen ve 1970’lerde Ay’ın yüzeyine inen Amerikan yapımı araç 27 - 36 kilometre arasında yol kat ettikten sonra görevden alındı.

Lunokhod 1
Ay yüzeyini analiz etmek için gönderilen Rus yapımı araç 1970 yılının Kasım ayında aya iniş yaptı ve 10 kilometre mesafe kat ettikten sonra 1 yıllık görevine son verildi.

Lunokhod 2
15 Ocak 1973’te Ay yüzeyine inen Lunokhod 2, tıpkı 1’inci versiyonu gibi Ay yüzeyini analiz etmek üzere gönderildi. 38.6 kilometre yol kat ettikten sonra da yine 1973 yılında görevden alındı.

Yutu (Yeşim Tavşan)
Ülkesinin gelecekteki görevleri için bilgi toplayıp anahtar teknolojiler üretmesine yardımcı olmak maksadıyla Çin tarafından Ay’a gönderilen Yutu, 14 Aralık 2013’te uydumuzun yüzeyine indi. Görevİ hala devam eden araç şu an sabit durumda olsa da veri aktarımını sürdürüyor.