Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay İdaresi anlamına gelen ve bilinen adıyla NASA, uzay araştırmaları konusunda çalışmalarına son sürat devam ediyor. Son olarak Mars’ta bulunan suyun kesinleşmesinin ardından çalışmalarını hızlandıran ve 2030 öncesi ilk insanlı Mars’a yolculuğu yapmak için “Büyük Mars Görevi”ni başlatan oluşumda SLS Block 1 adındaki roketinin yapılan ilk tasarımın ardından gereken değişiklikler yapılarak hazır hale getirildi.

Webtekno’da yer verilen habere göre planlanan görevden seneler önce üretimleri tamamlanan roketler, görevin başlama tarihine göre tekrar tekrar farklı testlerden geçiriliyorlar. Bunların arasında roketin dengesi, kalkış açısı, roket parçalarının düzgün çalışması, yer çekimi dayanıklılığı, atmosfer dayanıklılığı ve aerodinamik yapı gibi özellikler var. Bu testleri Mars görevinde kullanacağı roket üzerinde gerçekleştiren NASA, SLS Block 1 roketi için onay verdi.

Foto: NASA


Roketin birçok özelliğini etkileyen ve kalkışta roketin bütünlüğünün korunması için son derece önemli olan tasarım testinin geçtiği belirtilen Block 1 adındaki roket, Mars görevi için hazır. Bu testin yanı sıra tasarımına birkaç yeni ekleme yapılan özel roketin görünümünde de değişiklikler yapan NASA’nın Block 1 için şimdiki hedefi 2017 senesinde gerçekleştirilecek olan testi geçmek olacak.