Yiyeceklerimizi artık dişlerimizle koparmıyoruz, sert yiyecekleri ısırmamız gerekmiyor ve en önemlisi, hazır gıdaları uzun süre çiğnememize gerek kalmadı. Bu açıdan insan çenesinde son 100 yılda belirgin bir ufalma mevcut. Cerrahlar yüzdeki ahengi sağlamak için çeneyi tekrar büyütüp, gıdıdaki yağı emerek bu bölgeyi daha da büyük göstermeye çalışıyor...

Cene otorite simgesidir. Osmanlı dönemindeki padişah resimlerinde veya Avrupalı büyüklerin yağlı boya resimlerinde, hatta geçen yüzyılın politikacı ve bilim adamlarının eski siyah beyaz fotoğraflarında bir tane bile ufak çeneli adam yoktur. Günümüzde Bill Clinton, Barack Obama, Angela Merkel, Angelina Jolie gibi yüzlerce başarılı şahsiyet hep büyük çenelidir…

Bazı toplumlarda büyük çene güç, kendine güven ve otoritenin simgesi olarak görülür; ufak çene ise ruhsal zayıflık ve kararsızlığın işaretidir. Büyük veya normal çenelilerin iş hayatında daha başarılı oldukları kabul edilir. Bu fikirlere katılan insanlar da ısrarla cerrahlara gidip çenesini büyütmeye çalışır. Bu nedenle günümüzde kadın ve erkeklerde çene büyütme ameliyatları yüzde 70 oranında artmıştır.

ziya-saylan-sli-2

BÜTÜN YÜZÜ DEĞiŞTiRMEK MÜMKÜN


Büyük çene yüze daha genç ve sportif bir görünüm sağlar. Günümüzde 30 dakikalık bir çene büyütme ameliyatıyla bütün yüzü değiştirmek mümkün. Amerikan Plastik Cerrahi Derneği’ne göre geçen sene sadece Amerika’da 12 binden fazla kadın ve erkeğin çenesi büyütülmüştür. Yaşlandıkça kemiklerimiz erir ve çenemiz ufalır.

ziya-saylan-sli-4

iKi SANTiMLiK BiR KESi…


Çene büyütme ameliyatının bir parçası olan protez konması, kemik büyümesinin sonlandığı 20 yaşından sonra herkese uygulanabilir. Ameliyattan dört-beş gün sonra işinize dönebilirsiniz. Çene altına yapılan iki santimetrelik bir kesiden içeri girilerek çene kemiği üzerinde bir cep hazırlanır ve protez bu cebe yerleştirilir. Özel bir dikişle de protez kemiğe tutturulup ameliyata son verilir.

ziya-saylan-sli-5

DOLGU MADDELERi DE KULLANILIR


Ameliyat istemeyenler kişilere çene büyütme işlemi için dolgu maddesi öneririm. Eğer ameliyattan korkuyorsanız veya ameliyat için vaktiniz yoksa dolgu maddeleri ile çenenizi doldurtabilirsiniz. Tek mahzuru, her iki senede bir dolgunun tazelenmesi gerekir ve dolgu maddeleri pahalıdır. Dolgu maddesi uygulandıktan sonraki gün işinize dönebilirsiniz. Cerrahlar bu uygulamada, bir defada çeneyi dolduracaklarına, iki, üç kerede doldurur. Hasta yakınları uygulama sonrasında ne olduğunu anlamayıp hastaya “Sende bir farklılık var ama ne?” diye sorup dururlar. Çenenin sadece dolgu ile büyütülmesi bütün yüzün profilini değiştirir. Yakında yüzdeki her türlü hatayı dolgu maddeleri ile halledeceğimize dair ciddi veriler oluşmakta. Bizi güzel yüzlü bir gelecek bekliyor...

ziya-saylan-sli-3

TERCiH SiZE KALMIŞ


Çene protezi ameliyatı basittir. Tecrübeli bir doktor bu operasyonu 30 dakikada bitirir. Eskiden ağız içinden yapılan bu ameliyat, ağız temiz bir ortam olmadığından mikrop kaptığı için artık dışarıdan yapılmaktadır. Ameliyatta çene altından girilir, kesi iki cm kadardır ve kolayca görünmez. Şişliği altı günde iner. Eskiden çene ameliyatı için bir kaburga parçası alınıp çeneye konmakta iken bu zor ameliyat artık günümüzde pratik bir şekilde, protez desteğiyle uygulanmaktadır. Protezler ‘silikat’ denilen bir silikon türevinden yapıldığı gibi mercanlardan elde edilen kalsiyum taşından da üretilmektedir. İki seçenek de çok güvenlidir. Her yüz germe ameliyatında çıkarılıp atılması gereken kulak önü deri parçası aynen bir protez gibi şekillendirip çene ucuna dikilebilir. Bu işleme, ‘kendi dokunuzla çene büyütme operasyonu’ adı da verilebilir ve Amerika’da çok yaygındır. Hatta yüz germe ameliyatı olmadan da, eski sezaryen izlerinden alınan bir doku parçası çene ucuna dikilebilir. Vücudunda silikon istemeyen hastalar bu yöntemi sıkça tercih eder.