Washington merkezli düşünce kuruluşu Atlantik Konseyi'nin Türkiye ve Ortadoğu uzmanı Aaron Stein, Sultanahmet saldırısı ardından kaleme aldığı analizde, IŞİD'in Türkiye'de taktik değişkliğiyle ekonomi hedeflerine yöneldiğini belirtti.

Foto: Reuters


Stein'ın atlanticcouncil.org internet sitesindeki 'IŞİD Türkiye'de taktik değiştiriyor' başlıklı yazının başında Sultanahmet saldırısını IŞİD'in Türkiye'de daha önce gerçekleştirdiği saldırılarla kıyaslıyor ve örgütün, 2015'teki bombalı saldırılarında Kürt ve sol grupları hedef aldığını hatırlatıyor.

SULTANAHMET SALDIRISI FARKLI BİR NEDENLE YAPILMIŞ OLABİLİR

Stein, örgütün bu saldırılarla, "Türkiye ile PKK arasındaki gerilimi daha artırmayı amacını taşıdığını" yazıyor. Yazar, "Türkiye'nin 2015 Mart ayından bu yana birçok IŞİD saldırısıyla karşı karşıya geldiğini ancak Sultanahmet saldırısının daha önceki bombalı saldırılara kıyasla daha farklı bir nedenle yapılmış gibi göründüğünü" belirtiyor.

Foto: Reuters


"IŞİD'in hücre yapılanmaları olduğunu, bu hücrelerdeki üyelerinin Suriye'ye giriş, çıkış yaptığını" yazan Stein, Türk güvenlik güçlerinin başta büyük şehirler olmak üzere 2015 ve 2016'nın başında IŞİD üyelerine yönelik birçok baskın düzenlediğini hatırlatıyor. Stein, analizinin sonunda, "IŞİD'in, Türkiye'nin Kürtlerle ilgili gerilimini daha da kızıştırma yönündeki stratejisinin yanında Türk ekonomisine saldırma stratejisini de devreye soktuğunu" belirtiyor.

Foto: Reuters


Aaron Stein analiz yazısında "En son yaşanan olaylar, IŞİD'in, Türkiye'deki şebekesinin varlığının devamını işaret ediyor. Bu ağa yönelik sıkı önlemlere rağmen IŞİD üyeleri, Türkiye üzerinden hareket edip saldırılar gerçekleştirmek için bu ağdan yararlanmayı sürdürüyor. Son yaşananlar, IŞİD'in iki başlı bir stratejiye sahip olduğunu da gösteriyor. Buna göre örgüt, bir yandan Türk-Kürt gerilimini daha da alevlendirirken diğer yandan Türk ekonomisine de saldırıyor. Örgüt, bunlardan ikincisinde başarı elde etti. Dolayısıyla şimdi, ortadaki kaygı şu: IŞİD'in Türkiye'deki ekonomik hedeflere yönelik saldırısı daha yeni başlamış olabilir. Ayrıca bu, Türk hedeflerine yönelik çok daha bütünlüklü saldırı çabalarının başlangıcı da olabilir." ifadelerini kullanıyor.

BBC