Obama, Hiroşima Barış Anıtı'nda yaptığı konuşmada, "6 Ağustos 1945'in hatırası asla solmayacak" dedi. Ancak dünyanın yaşadığı bu en acı tecrübedeki sorumluluğu nedeniyle ABD adına özür dilemedi.

"Nükleer silahsız bir dünya" çağrısı yapan Obama, Hiroşima'dan kurtulan Japonlarla da bir araya geldi.

FOTO: REUTERS FOTO: REUTERS


"71 yıl önce parlak, bulutsuz bir sabah, gökyüzünden ölüm düştü ve dünya değişti" diye konuşan Obama, "Ani bir ışık ve ateşten duvar, bir şehri yerle bir etti ve insanoğlunun kendi kendini yok edecek araçlara sahip olduğunu gösterdi" ifadesini kullandı.

Ölülerin matemini tutmak için Hiroşima'ya geldiklerini söyleyen Obama, "Onların ruhları bizimle konuşuyor ve bizden derinliklere bakmamızı ve kim olduğumuzu ve ne olabileceğimizi değerlendirmemizi istiyorlar" dedi.

obama2 FOTO: REUTERS/ Obama, Hiroşima'dan kurtulan Shigeaki Mori'yle kucaklaştı. Mori'nin bu tarihi anda gözyaşlarını tutamadığı görüldü.


Başkan Obama, G-7 Zirvesi'nin ardından yakınlardaki bir ABD üssüne gitti ve buradan Hiroşima'ya geçti.

Obama Hiroşima'ya 40 kilometre mesafedeki üste yaptığı konuşmada, tarihi ziyareti "en acılı ayrılıkların arasında bile nasıl köprü kurulacağının bir kanıtı" olarak değerlendirdi.

FOTO: REUTERS/ Başkan Obama, Hiroşima'da hayatını kaybedenler için yapılan anıt mezara giderken... FOTO: REUTERS/ Başkan Obama, Hiroşima'da hayatını kaybedenler için yapılan anıt mezara giderken...


ABD Başkanı, II. Dünya Savaşı sırasında Hiroşima'ya atılan atom bombası nedeniyle özür dilemeyeceğini, ancak hayatını kaybedenleri onurlandıracağını söylemişti.

Daha önce eski ABD Başkanı Jimmy Carter, Beyaz Saray'dan ayrıldıktan sonra Hiroşima'yı ziyaret etmişti.

200 BİN KİŞİNİN CANINA MÂL OLDU


hiro

ABD, 6 Ağustos 1945'te Hiroşima'yı 'Enola Gay' adlı bombadırman uçağından atılan 'little boy' (küçük çocuk) adlı atom bombasıyla vurdu.

İlk anda 70 bin kişi hayatını kaybetse de sonrasında radyasyonun neden olduğu hastalıklarla beş yıl içerisinde 200 bin kişi hayatını kaybetti, on binlerce insan sakat kaldı.

İki gün sonra Nagasaki'ye atılan ikinci atom bombasıyla da 74 bin kişi hayatını kaybetti.

Hiroşima ve Nagasaki'ye atılan bombalar, Japonya'nın teslim olmasında ve II. Dünya Savaşı'nın sona ermesinde rol oynamıştı.