ABD yönetiminin Suriye için hazırladığı strateji belgesinde, Suriye lideri Beşar Esad’ın Mart 2017’ye kadar koltuğunu korumasını planladığı ortaya çıktı.

Foto: DHA


Sputniknews'in AP ajansına dayandırdığı haberde, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile yönetim içinde Esad’a yakın ekibin, en erken Mart 2017’de görevden ayrılmasının planlandığı belirtildi.

ABD EVET DEMİŞ OLDU

Haberde, ABD’nin Suriye planının kasım ayında Viyana’da Rusya’nın da katılımıyla düzenlenen Suriye görüşmelerinde alınan kararlar doğrultusunda oluşturulduğuna dikkat çekildi. Viyana’daki uluslararası görüşmelerde, Suriye hükümeti ve muhaliflerin masaya oturması, 6 ay içinde bir geçiş hükümeti kurulması ve Ağustos 2017’de seçime gidilmesi öngörülüyordu. Yeni plana göre ABD, geçiş sürecinin önemli bir bölümünde Esad’ın devlet başkanlığı görevini sürdürmesine ‘evet’ demiş oldu.

GEÇİŞ SÜRECİ İÇİN KAPSAMLI PLAN

Plana göre, Esad yönetimi ile muhalefet temsilcileri müzakereler sonucunda nisan ayında bir ‘güvenlik komitesi’ kurulacak, mayıs ayında Suriye meclisi dağıtılacak, BMGK yeni geçiş yönetimini tanıyacak.

Tarafların üzerinde uzlaşmaya varacağı yeni anayasa, ocak 2017'de referanduma sunulacak. Mart 2017'de Esad ve yakın çevresi görevden ayrılacak, ağustos ayında da seçimler düzenlenecek.

‘SUUDİ ARABİSTAN, KATAR VE TÜRKİYE İHANET OLARAK GÖREBİLİR’

AP’nin haberinde, Rusya ve İran'ın Esad'ın seçimlerden 6 ay önce görevi bırakmasını kabul etmeyebileceği vurgulanırken, ABD'nin müttefikleri Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye'nin ise bu planı ‘ihanet’ olarak değerlendirebileceğine dikkat çekildi.