Karadelikler, popüler kültürde yıldızları, ışığı ve maddeyi tamamen yutan bir şey olarak tasvir edilir ve orada yaşamın kesinlikle olamayacağı söylenir. Ancak Çek Cumhuriyeti'ndeki Palacky Üniversitesi'nde Tomas Opatrny'nin yaptığı yeni analize göre karadelikler, etrafında dönen gezegenlere sürdürülebilir bir enerji, bir başka deyişle yaşam sağlayabilir, tıpkı güneşin sıcaklığının Dünyaya enerji sağladığı gibi...

TERMODİNAMİĞİN 2. YASASI
New Scientist dergisinde de yayımladıkları analize göre, bir soğuk güneş, örneğin bir karadelik, aynı sıcaklığını kaybetmemiş bir güneş gibi enerji sağlayabilir. Termodinamiğin 2. yasasına göre enerji ısı farkından oluşuyor. Zira dünyaya sağlanan enerji, güneşin sıcaklığı ve uzayın soğukluğunda vakumlanan ısı farklılığı ile gerçekleşiyor. Bu mantığa göre soğuk bir güneş ve bir gezegenin sıcak atmosferi de aynı etkiyi sağlayabilir. Üstelik bu dinamik, çevresindeki her maddeyi yutan bir karadelik için de söz konusu olabilir. Isısı sıfıra düşen bir karadelik ile Big Bang'den sonra evrenin sıcaklığı olarak beliren -270 santigrat derece arasında bu argümanın çalışacağı öngörülüyor.

MEDENİYET KURMAYA YETMESİ BEKLENEMEZ
Opatrny ve ekibi, böyle bir ısı farkının 900 wattlık bir güç enerji açığa çıkaracağını hesapladılar. Ekibe göre, bu bir medeniyet kuracak kadar büyük bir enerji değil ama küçük yaşam formlarının yaşamasını destekleyecek seviyede. Opatrny bunun için çevresi temizlenmiş ve artık yutması durmuş bir anlamda tok ve eski bir karadelik olması gerektiğini söylüyor.

Arizona State Üniversitesi'nden Lawrance Krauss da bu konuda şöyle diyor: "Yıldızlar yok olduğunda, karadelikler son enerji kaynağı olacak!"