Berlin’in iki üniversitesi de Almanya’daki bütün üniversitelere örnek olacak bir uygulama başlatmış. Humboldt Üniversitesi ile Berlin Hür Üniversitesi mültecilere gönüllü olarak yardım eden öğrencilerine notlarının yükselmesini sağlayacak kredi puanları veriyor.

Foto: Reuters


Örneğin Berlin Hür Üniversitesi’nde okuyan Bachelor öğrencileri, mültecilerle ilgili bir çalışmada gönüllü olarak çalıştıkları takdirde okudukları bölüme göre bu çalışmalarını staj olarak saydırabiliyorlar.

Foto: Reuters


Öğrenciler bir taraftan sosyal ve kültürlerarası yetkinlik sahibi olurken, diğer taraftan da yaptıkları stajlar yükseköğrenimdeki mesleki hazırlık derslerinin yerine sayılmış oluyor. Henüz tüm bölümler bu uygulamaya başlamış değil. Fakat birçok fen ve beşeri bilimlerle ilgili derslerde uygulama ile ilgili bir düzenleme mevcut.

Foto: Reuters


Berlin Hür Üniversitesi’nde bu uygulama bir dönemdir var. Humoldt Üniversitesi’nde ise bütün fakülteler staj yapan öğrencilerine puan veriyor. Bu stajların ne kadarının derslere saydırılacağı ise Sınav Kurulu tarafından karara bağlanıyor.

Foto: Reuters


Yükseköğrenim ve Uluslararası İlişkiler Başkan Yardımcısı Michael Kämper, bu konseptin mülteciler gelmeden önce de var olduğunu, ancak mültecilerle birlikte tekrardan ele alındığını söyledi. Kämper’e göre amaç, üniversite öğrencilerinin toplumsal sorumluluk üstlenmesi.

Foto: Reuters


Öğenciler uygulama kapsamında mültecilerin kaldığı yurtlarda yardımcı oluyor veya Almanya’ya yeni gelenlere Almanca kursu veriyorlar. Teknik Üniversite ise bu uygulamaya karşı. Üniversitenin sözcüsü, bu çalışmalar gönüllü olduğu için merkezi olarak puan vermeyi uygun bulmadıklarını söyledi. Ancak bazı seminerler çerçevesinde projelerin söz konusu olabildiğini anlatan sözcü, bu gibi durumlarda öğretim görevlisinin ders puanı verebildiğini dile getirdi.

CİHAN