Rusya, son 24 saat içinde ateşkesin dokuz kez ihlal edildiğini duyurdu. Halep'in batısında savaş uçaklarının bazı köyleri bombaladığı bildirildi. Ancak bunların Rus uçağı mı yoksa Suriye uçağı mı olduğu konusunda bilgi verilmedi. Bu, beş yıl önce başlayan savaştaki ilk büyük çaplı ateşkes.

Foto: Reuters


Kuşatma altındaki bölgelere gün içinde yardım ulaştırılması bekleniyor. Suriye yönetimi ve birçok muhalif grubu kapsayan anlaşmaya IŞİD ve El Kaide'yle bağlantılı Nusra Cephesi dahil değil. Savaşta şimdiye kadar 250 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Milyonlarca Suriyeli evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Foto: Reuters


ABD ve Rusya'nın öncülüğünde sağlanan ateşkes Cuma gece yarısı yürürlüğe girmişti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin bir telefon görüşmesi yaptıkları ve asteşkesin askeri yollarla nasıl desteklenebileceğini ele aldıkları belirtildi. ABD, Cumartesi günü Türkiye sınırı yakınlarındaki Tel Abyad ve diğer bölgelerde IŞİD mevzilerine hava saldırısı düzenlediğini teyit etti.

Foto: Reuters


Birleşmiş Milletler'in Suriye özel temsilcisi Staffan de Mistura ateşkesin büyük oranda uyulması durumunda barış görüşmelerinin 7 Mart'ta devam edeceğini söyledi. De Mistura, süreci baltalama girişimlerinin olabileceğini belirtti. İsviçre'nin Cenevre kentinde bu ayın başlarında yapılan görüşmeler hiçbir ilerleme sağlanamadan çökmüştü.

BBC