Ayla ÖZDEMİR/ ayla@sozcu.com.tr

Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, katıldığı televizyon programlarında ve sosyal medya hesaplarında bu çağrıyı yineliyor: Bayrak Şiiri ders kitaplarına tekrar konulsun. Bu şiir bütün nesillere öğretilsin!

Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk: Bayrak Şiiri ders kitaplarına tekrar konulsun. Bu şiir bütün nesillere öğretilsin!


Ders kitaplarındaki 70 yıllık şiire AKP sansürü uygulanmış ve Milli Eğitim Bakanlığı, ünlü şair Arif Nihat Asya'nın “Bayrak” şiirinin bazı bölümlerini “iyiye, güzele, doğruya yöneltmediği” gerekçesiyle çıkarmıştı.

Bir velinin “Ders kitaplarında yer alan Bayrak şiirinin bazı bölümleri çıkarılmış” iddiası üzerine konu MHP'li Şefik Çirkin tarafından TBMM'ye taşınmış, dönemin Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in cevaplaması için soru önergesi vermişti. Bakan Dinçer, Talim Terbiye ile şiirdeki mısraların olumsuz düşünce ve davranışlara neden olacağını düşündüklerini belirtmiş, şiirin “Sana benim gözümle bakmayanın / Mezarını kazacağım / Seni selamlamadan uçan kuşun / Yuvasını bozacağım” mısraları nedeniyle kitaptan çıkarıldığını söylemişti.

Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, "Bayrak Şiiri, ders kitaplarına tekrar konulsun. Bu şiir bütün nesillere öğretilsin! Milli Eğitim Bakanlığı hatadan dönmelidir. BayrakŞiiri ders kitaplarına yeniden konulmalıdır. Tüm arkadaşlarımız bayrak şiirinin ders kitaplarına konulmasına destek olmalıdır." diyor. Ve  katıldığı televizyon programlarında da sosyal medya hesaplarında da bu çağrıyı yineliyor.

Kitaplardan Bayrak şiirinin kaldırılmasına tepki olarak “Bayrak” şiirini bastırarak, okullarda öğrencilere dağıttıklarını belirten Koncuk, konuya yönelik şu açıklamalarda bulundu:

SEÇİM MEYDANLARINDA BU ŞİİRİ OKUMAKLA BAYRAK SEVGİSİ OLMUYOR!


“Bayrak” şiirinin şairi Arif Nihat Asya’yı ölüm yıldönümünde rahmetle anıyoruz. 5 Ocak Adana’nın kurtuluş yıldönümünü de kutluyorum. Merhum şairimiz bu tarihte Adana’da “Bayrak” şiirini yazıyor ve yine aynı tarihte Hakk’a yürüyor. Bayrağımızın büyük değer görmesi gereken günleri yaşıyoruz. “Bayrak “ şiirinin de bu anlamda değerini daha iyi anlamamız gerekir.  Üzülerek bir şeyi de ifade etmek istiyorum. MEB eski bakanı Ömer Dinçer zamanında “Bayrak” şiiri ders kitaplarının başından kaldırıldı. Sayın Cumhurbaşkanı da zaman zaman bu şiiri okuyor. Okumasından büyük memnuniyet duyuyorum ancak, “kitaplardan neden kaldırılmasına izin verdiniz” diye de sormak istiyorum. Cumhurbaşkanı bu şiiri okuyor ama kitaplardan kaldırılmasına da dönemin Başbakan’ı olarak izin verdi. Bir talimat vererek “Bayrak” şiirinin tekrar kitapların başına konulmasını sağlaması gerekir. Böyle anlamlı bir şiir kimseyi rahatsız edemez. O zaman çözüm süreci adı altında olan bitene izin verildi. Ama bugün bir ihtiyaç olarak televizyon ekranlarında “Bayrak” şiirini okuma ihtiyacı duyuyorlar, o zaman kitaplara da yeniden şiirimizin konulması gerekir. Bu konuda Sayın Nabi Avcı’ya da seslenerek, ders kitaplarına yeniden şiirimizin konulmasını istediğimizi belirtiyorum. Evlatlarımızın bu şiiri okumasını öğrenmesini sağlamaları gerekir. Seçim meydanlarında “Bayrak” şiirini okumakla bayrak sevgisi olmuyor. Samimi iseler, bu düzenlemeyi gün geçirmeden hayata geçirirler."

"BUGÜN BAYRAK ŞİİRİ YARIN İSTİKLAL MARŞI!"


Sosyal medyada #BayrakŞiiri başlıklı bir hasthag açıldı. Başlatılan hashtag'in ardından Bayrak Şiiri'nin ders kitaplarında yeniden yer alması için bir çok destek mesajı atıldı.

Yapılan paylaşımlardan bazıları şöyle:

- Bayrağımızı heryere dikebileceğimizi öğreten #BayrakŞiiri tekrar ders kitaplarına konulsun

- Bugün #BayrakŞiiri , yarın İstiklal Marşı. Yanlıştan dönülsün. #BayrakŞiiri olmazsa olmaz.

- BayrakŞiiri Aslı nesli belli olanlara batmaz.Bayrak şiiri tekrar kitaplara konulsun.

- Arif Nihat Asya`nın #BayrakŞiiri ders kitapların ilk başında yer alan İstiklâl Marşımızdan sonraki sayfada yer almalı..

- BayrakŞiiri ders kitaplarına tekrar konulsun, ayıptan dönülsün.

- #BayrakŞiiri nin ders kitaplarından çıkarılması utançtır. Bayrak sevgisini çocuklarımıza aşılayan şiiri geri istiyoruz.

İşte, 4 Ocak 1940 yılında yazdığım bu şiir,bana 'Bayrak Şairi' denilmesine yol açtı ki, bu sıfat, benim için altından dökülmüş bir İstiklal Madalyası kadar kıymetlidir.” diyen ünlü şair Arif Nihat Asya'nın AKP tarafından ders kitaplarından kaldırılan o şiiri:

ARİF NİHAT ASYA'NIN BAYRAK ŞİİRİ

Ey mavi göklerin beyaz ve kızıl süsü.
Kızkardeşimin gelinliği,
Şehidimin son örtüsü.
Işık ışık,dalga dalga bayrağım.
Senin destanını okudum. Senin destanını yazacağım.
Sana benim gözümle bakmayanın Mezarını kazacağım.
Seni selamlamadan uçan kuşun Yuvasını bozacağım.
Dalgalandığın yerde ne korku, ne keder...
Gölgende bana da bana da yer ver!
Sabah olmasın, günler doğmasın ne çıkar.
Yurda ayyıldızının ışığı yeter.