2015 Nobel Kimya Ödülü'nü alarak ülkemize büyük bir gurur yaşatan Prof. Dr. Aziz Sancar, Galatasaray Dergisi'nin ocak sayısına röportaj verdi. Türkiye'de bilimin bizi Avrupa ve Amerika uygarlık düzeyine götürecek tek yol olduğuna inanıyorum diyen Prof. Dr. Sancar, öğrencilere de önemli tavsiyelerde bulundu.

Nobel ödüllü gururumuz Prof. Dr. Aziz Sancar, imzalı Galatasaray formasıyla...Foto: DHA


Kendimi bildim bileli Galatasaraylı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Sancar, "Ne zaman olduğumu hatırlamıyorum. Sanırım Turgay ağabeyin, kendisine Berlin Panteri unvanını kazandıran başarısının etkisi olmuştur. Turgay ağabeyden ve Galatasaray futbol takımı oyuncularından imzalı formaları almak beni hem çok mutlu etti hem de memleketime hasretimi yeniledi" Dedi. Mayıs ayında Türkiye'ye gelecek olan Prof. Dr. Aziz Sancar, Türkiye'ye geldiğinde Galatasaray maçlarını izlemek istediğini de vurguladı.

Prof. Dr. Sancar, röportajda bilim ve eğitime yönelik de şu açıklamalarda bulundu:

"BİLİM İNSANLIĞA OLAN BORCUMUZ"

Türkiye'de bilimin bizi Avrupa ve Amerika uygarlık düzeyine götürecek tek yol olduğuna inanıyorum. Bunun bizim insanlığa olan borcumuz olduğu kanısındayım. Kendimize sormamız gerek; niçin penisilini veya cep telefonunu biz icat etmedik? Bu gibi katılımları yapmak hem memleketimize hem de insanlığa olan borcumuzdur. Hep dışarıdan gelen keşif ve icatlarla memleketimiz ne kalkınabilir ne de biz bir Amerika veya Batı Avrupalı özgüvenine sahip olabiliriz.

BİYOLOJİK SAAT UZMANLARININ ÖNEMİ

Biyolojik saat DNA onarımının en yüksek ve en düşük olduğu zamanları ayarlar. O nedenle günün hangi zamanında DNA hasarı daha çabuk onarılır, hangi zaman onarım yavaş olur ve mutasyona yol açar sorularının yanıtları biyolojik saat tarafından saptanır. Biyolojik saatin spor performansı üzerinde de büyük bir etkisi vardır. O nedenle Amerika'daki profesyonel spor takımlarının çoğu biyolojik saat uzmanlarını danışman olarak kullanırlar. Umarım Galatasaray, özellikle İngiltere ve İspanya'da oynadığında bunu göz önüne alır.

KİŞİYE ÖZEL DNA ONARIM HARİTASI

Allah kısmet ederse bizim araştırmalarımız herkesin kendi genom DNA onarım haritasına sahip olmasını sağlayacaktır. Bunlar şüphesiz tanı ve tedavide faydalı olacaktır ama bu biraz daha zaman alacaktır. Biz ve yüzlerce bilim insanı daha bu tür araştırmaları yapıyoruz. Umarım 10 yıl sonra kanseri daha iyi anlamış oluruz. Anlayınca da tedavi yöntemi geliştirmek nispeten daha kolay olur.

Nobel ödüllü gururumuz Prof. Dr. Sancar, öğrencilere de şu tavsiyelerde bulundu:

"GÜNDELİK ÇEKİŞMELERDEN UZAK DURUN VE ÇOK ÇALIŞIN"

Hem Galatasaray Lisesi hem de öteki liselerdeki bütün gençlerden dileğim yaratıcılık yapmak için çalışmaları ve gündelik, politika tabanlı ve toplumsal çekişmelerden uzak durmalarıdır. Ayrıca matematik, fizik, kimya ve biyolojiye ağırlık vermelerini isterim. Pozitif bilimlerde olsun, sporda olsun çok çalışmak gerektiğini ne kadar vurgulasam azdır. Ne kadar zeki ve kabiliyetli olursanız olun, olağanüstü seviyede çalışmadan kendinize, ailenize, memleketinize ve insanlığa önemli katkı yapmanız mümkün değildir.