Futbol kulüpleri yeni sezonda taraftarlarını mutlu etmek için hazırlıklarını tüm hızıyla devam ettirirken, hisseleri Borsa İstanbul’da işlem gören 4 büyükler de attığı her adımla yatırımcısını peşinden sürüklüyor. Yatırımcıların ilgili sportif hisselere artan talepleri, bu kulüplerin hisselerini primlendirirken, piyasa değerlerini de yukarıya taşıyor.

Kulüplerin hazırlıkları kapsamında son 1 ay içerisinde en dikkat çeken artış Beşiktaş’ta yaşandı. Beşiktaş’ın bir ay önce 772 milyon 800 bin TL olan piyasa değeri bu haftanın son işlem günündeki kapanış fiyatı itibarıyla 967 milyon 200 bin TL olarak gerçekleşti. Bu rakam, Borsa İstanbul’da Beşiktaş Futbol Yatırımları AŞ olarak işlem gören şirketin piyasa değerinin bir ayda yüzde 25.1 arttığını gösteriyor. Kara Kartallar’ın borsada kısa sürede bu kadar hızlı değerlenmesinde, ligi şampiyon olarak bitiren Beşiktaş’ın, Şampiyonlar Ligi’ne doğrudan katılacak olmasının, yeni stadın açılması ve Gökhan Gönül gibi yıldız bir ismin kadroya dahil olmasının etkisi büyük.

Ancak, Beşiktaş’ın milli oyuncusu Gökhan Töre’yi İngiliz ekibi West Ham United’a kiraladığını cuma günü KAP’a (Kamuyu Aydınlatma Platformu) açıklanmasının ardından kulübün hisselerinde gelen satış ve düşüş dikkat çekti. Cuma günü sonunda Beşiktaş hisselerindeki kayıp yüzde 2.18 oldu.

TRABZON’A KATAR DOPİNGİ


Bayram tatili sonrası ilk işlem günündü Trabzonspor’un Katarlı banka QNB (Qatar National Bank S.A.Q.) ile forma göğüs sponsorluğu için görüşmelere başlandığını açıklamasının ardından, kulübün hisseleri adeta uçuşa geçti. KAP’a yapılan açıklamanın ardından Trabzonspor Sportif Yatırım AŞ hisselerindeki artış birara yüzde 10’a kadar çıktı. Gün sonunda ise kulübün hisseleri yüzde 9.71 primle kapandı. Bir ay önce 306 milyon TL olan Trabzonspor Sportif hisselerinin piyasa değeri önceki günkü kapanış fiyatı itibariyle 373 milyon TL’ye yükseldi. Trabzonspor Sportif Yatırım’ın da son bir ayda piyasa değeri yüzde 21.9 oranında arttı.

ARDA FENER'DE HEYECAN YARATTI


Geçtiğimiz sezonun ikincisi Fenerbahçe Futbol Yatırımları AŞ’nin 1 ay önce 995 milyon 456 bin lira olan piyasa değeri hafta sonu 1 milyar 101 milyon 223 bin 200 liraya çıktı. Son bir ayda yüzde 10.6 gerçekleşen değer artışında, güven veren transfer politikaları etkili oldu. Gökhan Gönül ve Caner Erkin gibi iki önemli oyuncusuyla yollarını ayırmasına rağmen Fenerbahçe, Sivasspor’da forma giyen Aatif Chahechouhe ile birlikte Hollandalı Van Der Wiel’i transfer edip Slovak Martin Skrtel ile görüşmelere başladı. Bunlar yatırımcıyı cezbeden gelişmeler oldu. Geçen cuma günü Fenerbahçe’nin Barcelona’da top koşturan milli futbolcu Arda Turan’ı kiralayacağı haberleri de hisselerin prim yapmasında etkili oldu. Fenerbahçe hisseleri cuma gününü yüzde 3.95 değere kazandı.

GALATASARAY'DA YENİ PROJE ETKİSİ


SON bir ayda hisseleri borsada işlem gören 4 büyük kulüp arasında Galatasaray’ın piyasa değeri kulüplerin gerisinde kaldı. Bir ay öncesinde piyasa değeri 467 milyon 532 bin TL olan Galatasaray Sportif AŞ’nin piyasada değeri önceki günkü kapanış fiyatına göre yüzde 10.1 oranında arttı ve 515 milyon 151 bin liraya çıktı. Yeni sezonda cezası nedeniyle Avrupa’da mücadele edemeyecek olan Galatasaray’ın ayrıca UEFA’nın finansal fair play kriterlerine uygun hareket etmek için transferde henüz taraftarını ve yatırımcılarını heyecanlandıracak bir adım atmaması da bu düşük büyümede etkili oldu. Ancak geçen ay sonuna doğru Riva arazisi ve Florya arsası üzerindeki projelere ilişkin açıklamaların, Cimbom hisselerini biraz hareketlendirdiği gözlendi.