Birleşmiş Milletler, Türkiye’de bu yıl büyümenin geçen yıl olduğu gibi yüzde 2.8 düzeyinde gerçekleşeceğini, gelecek yıl ise yüzde 3.4 GSYH artışına ulaşılacağını tahmin etti. BM Türkiye’de işsizliğin artacağı tahmininde bulundu.

Birleşmiş Milletler’in Dünya Ekonomik Durum ve Beklentiler 2016 (World Economic Situation and Prospects 2016) raporu yayımlandı.

Tahmin dönemi olarak bu yıl ve 2017’yi alan raporda “Büyük gelişmekte olan ekonomiler” kategorisindeki Türkiye’nin bu yıl da geçen yıl olduğu gibi yüzde 2.8 oranında büyüyeceği öngörüldü. Türkiye’de GSYH artışı 2017 yılında 3.4’e yükselecek.

BM Türkiye’de TÜFE’nin bu yıl yüzde 7.6, gelecek yıl ise yüzde 5.4 olacağı tahmininde bulundu.

BM ekonomi raporunda Türkiye hakkında şu satırlar yer aldı:

“Batı Asya’daki daha farklılaşmış ekonomilerde makroekonomik beklentiler düşük petrol fiyatlarının pozitif etkilerine karşın karmaşık. Türkiye’de GSYH artışının 2015’te yüzde 2.8’e düşmesi tahmin edilmiştir ve aynı oran 2016 için de tahmin ediliyor. Yavaşlama, mali harcamaların konsolidasyonu çabaları, sınırlı para politikası ortamı, zayıflayan iç talep, para birimi oynaklığı ve sermaye çıkışları dâhil bir dizi faktörü yansıtıyor.

Türkiye’de işsizlik oranları 2015’in ikinci çeyreğinde, bir yıl öncesine göre bir puan daha yükselmiş olarak yüzde 10.2’ye ulaştı. Daha sıkı para politikası ve çalışma çağındaki nüfusta beklenen artış dâhil halihazırdaki makroekonomik gelişmeler göz önüne alındığında işsizliğin Türkiye’de tahmin dönemi boyunca artması bekleniyor.

Türkiye’de para politikasının, görece yüksek enflasyon ve Türk Lirası’nda kalıcı değer kaybı karşısında tahmin dönemi boyunca daha da sıkılaşması bekleniyor. 2015’in ocak ve eylül ayları arasında TL dolara karşı yüzde 25 değer kaybetti.

Petrol üreten ülkelerin aksine düşük petrol fiyatları özellikle Ürdün, Lübnan ve Türkiye’de olmak üzere, petrol ihracatçısı olmayan ülkelerde ödemeler dengesini ve mali baskıları hafifletti. 

DÜNYADA DURUM VE BEKLENTİLER



  • Gelişmiş ülkelerde büyümenin bu yıl yüzde 2.2, gelecek yıl ise yüzde 2.3 olması bekleniyor.

  • AB bu yıl yüzde 2.1, gelecek yıl yüzde 2.2 büyüyecek.

  • “Yeni” AB üyeleri bu yıl yüzde 3, gelecek yıl yüzde 3.2 GSYH artışı sağlayacak.

  • Güneydoğu Avrupa ülkelerinde büyüme bu yıl yüzde 2.6 ile sınırlı olacak, büyüme gelecek yıl yüzde 3’e yükselecek.

  • Çin’in bu yıl yüzde 6.4, gelecek yıl ise yüzde 6.2 büyümesi öngörülüyor.

  • İran için bu yıl 4.8, gelecek yıl ise yüzde 5.4 büyüme öngörüldü.