21. yüzyılda dünyanın en zengin adamı 10 Haziran 2016 saat 15.23 tarihi itibariyle Bill Gates. Microsoft'un kurucusu Gates'in kişisel serveti 86.4 milyar dolar fakat Gates gelmiş geçmiş en varlıklı adam değil. Yeryüzünün gelmiş geçmiş en zengin adamı Mansa Musa! Business Insider okurlarına kısaca Mansa Musa'yı tanıttı.

material-riches-werent-the-kings-only-concern-says-smith-as-a-devout-muslim-he-took-a-particular-interest-in-timbuktu-he-urbanized-the-city-oftimbuktuby-building-schools-mosques-and-a-major-university

Time Dergisi'nin kendisi hakkında yazdığı bir makaleye göre servetini hesaplayabilmek mümkün değil. Mansa Musa 1312 yılında Büyük Mali İmparatorluğu'nun kralı oldu.

Mansa Musa'nın hüküm sürdüğü dönemde Mali dünyanın en zengin altın rezervlerine sahip ülkelerinden biri olarak biliniyordu. Kral Musa iktidara geldiğinde Avrupalı medeyinetlerin pek çoğu iç savaşlar ve kıtlıkla uğraşıyordu.

the-rest-of-the-world-caught-wind-of-his-great-fortune-in-1324-when-he-made-the-nearly-4000-mile-pilgrimage-to-mecca-he-didnt-do-it-on-the-cheap

Musa'nın krallığı günümüzdeki Mauritanya, Senegal, Gambia, Gine, Burkina Faso, Mali, Niger, Nijerya ve Çad topraklarını kapsıyordu. Musa ile ilgili tarihi kaynaklarda çok fazla bilgi yer almıyor. Efsane Kral'ın 1324 'te çıktığı hac seyahatinde yaptığı altın bağışları nedeniyle altının değerinin düştüğü belirtiliyor. Hac görevi için Mekke'ye doğru yola çıkan Musa Mansa'nın, 60 bin kişi ve fakirlere dağıtılmak üzere 80 devenin taşıdığı 2 tondan fazla altını içeren bir kervanın başında Kahire'ye vardığı ve Mısır'da savurgan bir şekilde pek çok altını hediye ederek harcadığı iddia ediliyor. O yıllar altındaki sert değer kaybının ve uzun yıllar eski değerine kavuşamamasının nedeninin bu olay olduğu tahmin ediliyor.

aaarita

Bill Gates'ten sonra dünyanın en zengin ikinci adamı Zara giyim markasının kurucusu Amancio Ortega (72.6 milyar dolar) onu 66.1 milyar dolarlık serveti ile Warren Buffett izliyor.