Merkez Bankası (TCMB) Mart ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında küresel oynaklıklarda gözlenen düşüş ve politika araçlarının etkin kullanımı ile geniş faiz koridoruna duyulan ihtiyacın bir miktar azalmasıyla 13 aydır ilk kez faiz indirimine giderek marjinal fonlama oranını 25 baz puan düşürdü ve sadeleşme yönünde "ölçülü" bir adım attı.


Foto: Shutterstock


TCMB koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizini yüzde 10.75'ten yüzde 10.50'ye indirirken, beklentiler doğrultusunda politika faizini yüzde 7.5, faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borç alma faizini ise yüzde 7.25 seviyesinde tuttu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan uzun süredir faiz indirimine gitmeyen Merkez Bankası'nı eleştirirken, Cumhurbaşkanı Başdanışmanları Cemil Ertem ve Yiğit Bulut'un üst bantta bir faiz indiriminin söz konusu olabileceğine işaret etmişti. Mart ayı toplantısı TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın yeniden atanmaması halinde görev süresi dolmadan önceki son toplantısı olması nedeniyle de önem taşıyordu.

Reuters anketine katılan 26 kurumun 19'u faiz koridorunun üst bandının sabit tutulacağını, 7 kurum ise üst bantta 25 ile 50 baz puan aralığında indirim yapılacağını tahmin ediyordu.

Katılımcıların tamamı faiz koridorunun alt bandının sabit tutulacağını, 1 katılımcı ise politika faizinde artış yapılacağını tahmin ediyordu.

Dolar/TL TCMB'nin üst bantta yaptığı indirim ardından ilk tepki olarak yükselse de kademeli olarak yönünü aşağı çevirdi.

Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, "TCMB'nin bundan sonra bir faiz indirim sürecine girdiğini düşünüyoruz. Özellikle TL'de değer kaybı sınırlı kaldığı takdirde de indirime devam etmesini muhtemel görüyoruz. 25 baz puanlık bir indirim yalnızca sinyal niteliğindedir. Nisan'da 50 baz puan daha indirim görme ihtimalimiz yüksek. Ayrıca koridorun alt bandında da yukarı yönlü bir ayarlama olabilir" dedi.

PPK açıklamasında, yakın dönemde küresel oynaklıklarda bir miktar düşüş gözlendiği, Ağustos ayında yayımlanan yol haritasında belirtilen politika araçlarının etkili bir şekilde kullanılmaya başlanmasının da geniş bir faiz koridoruna duyulan ihtiyacı bir miktar azalttığı belirtilerek, "Bu doğrultuda Kurul, sadeleşme yönünde ölçülü bir adım atılmasına karar vermiştir. Bununla birlikte, çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmenin sınırlı olması likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektirmektedir" denildi.

Analistler global bazda uygulanan genişlemeci politikalar, kurda görülen gerileme ve enflasyondaki son düşüşün desteği ile üst bantta bir indirimin gündeme gelebileceğine dikkat çekiyordu.

Kısa vadeli faizlerin sabit tutulacağına yönelik görüş bildiren analistler ise çift hanenin hemen altında seyreden manşet ve çekirdek enflasyon ile ileriye dönük enflasyon beklentilerinin enflasyonda faiz indirimini haklı çıkarabilecek bir trende girmediği görüşündeydi.

TCMB en son faiz indirimini 2015 yılının Şubat ayında politika faizinde 25 baz puan, faiz koridorunun alt bandında 25 baz puan, üst bantta ise 50 baz puan olarak gerçekleştirmişti.

PPK açıklamasında önümüzdeki dönemde para politikası kararlarının enflasyon görünümüne bağlı olacağı, enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceği belirtildi.

Açıklamada sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde seyrettiği, dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyrinin cari dengedeki iyileşmeyi desteklediği ifade edildi.

Artan jeopolitik risklere karşın Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisinin güçlenerek sürdüğünü tekrar eden Kurul, açıklanan yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirdi.