Merkez Bankası politika faizini yüzde 7,5’ten yüzde 8’e yükseltti.

Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,25 düzeyinde sabit tutuldu.

İLGİLİ HABERSon dakika Kritik karar sonrası dolar düşüşteİşte dolarda son durum



Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulurken, borç verme faiz oranı yüzde 9,75’ten yüzde 10’a yükseltildi.

[statistics_releated title="MERKEZ BANKASI FAİZ ARTIRDI" value="%8" sub_title="İşte faizlerde son durum" sub_text="Merkez Bankası politika faizini yüzde 7.5'ten yüzde 8'e, faizin üst koridorunu yüzde 8.25'ten yüzde 8.5'e yükseltti. "]

EN SON NE ZAMAN FAİZ ARTIRILMIŞTI?


Merkez Bankası en son 28 Ocak 2014 tarihinde faiz artırımında bulunmuştu.  Merkez o tarihte borç verme faizini yüzde 7,75’ten yüzde 12’ye, borç alma faizi yüzde 3,5’ten yüzde 8’e, bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma faiz oranı da yüzde 6,75’ten yüzde 11,5’e Bir hafta vadeli repo ihale faizi ise yüzde 4,5’ten yüzde 10’a yükseltmişti.

İLGİLİ HABERUzmanlar faiz kararını yorumladıUzmanlar faiz kararını sozcu.com.tr'ye yorumladı

S&P BEKLİYORDU


S&P ise sabah saatlerinde yaptığı yorumda Merkez Bankası'nın faiz artırmak zorunda kalabileceğine işaret etmişti. Kurum Merkez'in yoğun siyasi baskı altında olduğunun altını çiziyordu.


GOLDMAN 'MUHTEMEL DEĞİL' DEMİŞTİ

Goldman Sachs ise sabah saatlerinde yaptığı yazılı açıklamasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından sonra faiz artışının muhtemel olmadığını belirterek, “TCMB’nin seçenekleri likidite karşılıkları yapısında bir değişiklik yapmak veya döviz satım ihalesi gibi tedbirlerle likiditeyi azaltmak” ifadelerini kullandı.



Merkez Bankası PPK özetlerinde ekonomideki yavaşlamaya dikkat çekerken şu ifadeleri kullandı:

Son dönemde açıklanan veriler yılın üçüncü çeyreğinde iktisadi faaliyette ivme kaybına işaret etmektedir. Öte yandan, Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir. Alınan destekleyici teşvik ve tedbirlerin katkısıyla son çeyrekten itibaren iktisadi faaliyette toparlanma beklenmektedir. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.

Toplam talepteki yavaşlama enflasyondaki düşüşü desteklemektedir. Bununla birlikte, yakın dönemde küresel belirsizliklerdeki artış ve yüksek oynaklıklara bağlı olarak yaşanan döviz kuru hareketleri enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü risk oluşturmaktadır. Kurul, söz konusu gelişmelerin beklentiler ve fiyatlama davranışları üzerindeki olumsuz etkisini sınırlamak amacıyla parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir.


Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek para politikasındaki temkinli duruş sürdürülecektir.


Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.





CUMHURBAŞKANI ELEŞTİRMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Merkez Bankası'nı dün şu sözlerle eleştirmişti: Yıllardır Merkez Bankası’nı eleştirmek zorunda kaldım. O yine bağımsızlığını oynasın ben siyasetçiyim. Benim resmen müdahale şansım var mı yok? Çünkü halkının karşısında tokadı yiyen benim. Öyleyse çözüm yollarını bulsun. Tokadı ben yiyeyim sefayı o sürsün.