ERDOĞAN SÜZER / SÖZCÜ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Dostmodern darbe ile Ahmet Davutoğlu’nu başbakan koltuğundan etti. Şimdi gözler yeni başbakanın kim olacağına çevrildi. Ancak koltuğa oturacak ismin işi hiç de kolay değil.

AKP hükümetinin yıllarca uyguladığı gayrimenkul rantına dayalı ekonomi programı kaynakların üretim ekonomisine akmasını engelledi. Üretim çarkının yavaş çalışması nedeniyle işsizlik oranı bir türlü çift hanelerden aşağı düşürülemiyor. Resmi verilere göre, halen 3 milyon 290 bin işsiz iş aradığı halde iş bulamıyor. Umudunu yitirdiği için iş aramaktan vazgeçenler başta olmak üzere iş olsa çalışacak durumda olan diğer işsizler de eklendiğinde toplam işsiz sayısı 5 milyon 946 bine ulaşmış durumda.

Yeni başbakan koltuğa oturduğunda 6 milyonluk bu işsizler ordusu tablosuyla karşı karşıya kalacak.

grafik

İHRACAT KÖTÜ, TURİZM BATIK


Hükümetin komşu ülkelerle dostlukları birer birer yok eden dış politikası yüzünden döviz kapısı olan hem ihracat hem de turizm sektörü tarihinin en kötü dönemini yaşıyor. Yeni başbakanın yakın zamanda ciddi bir cari açık kriziyle karşı karşıya kalmaması için acilen yeni ihracat pazarları bulması, dev turizm yatırımcılarının batmaması için de Rus turistlerin yerini alacak yeni turist kafileleri keşfetmesi gerekiyor.

MEGA YATIRIMLAR DURABİLİR


Ekonomideki durgunluk nedeniyle başta küçük esnaf olmak üzere tüm sektörlerde ciddi nakit sıkıntısı yaşanıyor. Devasa şirketler birbiri ardına iflas erteleme kararı aldırıyor. Yeni başbakanın ekonomiyi yeniden canlandıracak, son dönemde siftahsız dükkan kapatan esnafın iflasını önlemek için yeni ekonomi paketleri açması gerekiyor.

Hükümet başta köprü, havalimanı, otoyol ve kamu hastaneleri olmak üzere dev yatırımları bütçe kaynaklarıyla kendisi yapmak yerine yap-işlet-devret modeliyle özel sektöre yaptırıyor.

Özel sektörün bu yatırımların altından kalkabilmesi için yurt dışından ucuz kredi bulması gerekiyor. Yeni başbakan, ekonomide güveni sağlayıp milyarlarca dolarlık krediyi ülkeye çekemezse mega yatırımlar durabilir.

BATIK KREDİLER ARTTI


Hazine verileri, Türkiye’nin kısa vadeli dış borcunun 103 milyar dolara, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verileri, vatandaşın ödeyemediği için batığa düşen tüketici kredisi ve kredi kartı tutarının 18 milyar liraya dayandığını gösteriyor. Yüksek enflasyon ve ekonomideki belirsizlik nedeniyle faizler düşmüyor.

Özel sektör yıllık yüzde 20’leri aşan oranlarda kredi faizi ödemek zorunda kalıyor. Yeni başbakanın faizleri düşürüp borçları sağlıklı döndürecek, ekonomi çarkını çevirecek önlemleri alması gerekiyor.